Nogomet
11

Evropska liga: Pirlo srušio snove Fiorentini

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometaši Fiorentine nisu uspjeli kreirati senzaciju u osmini finala Evropske lige. U uzvratnoj utakmici pred svojim navijačima su izgubili od Juventusa s 1-0.

Ekipa Vincenza Montelle u prvoj utakmici prije sedam dana izborila je obećavajućih 1-1, ali aktuelni talijanski prvak još jednom je pokazao snagu u teškim okolnostima. Sve se prelomilo u 69. minuti kada je Gonzalo Rodriguez napravio prekršaj na 18 metara od svoga gola. Bio mu je to drugi žuti karton, pa je morao napustiti teren, a njegov se potez pokazao još skupljim kad je loptu uzeo Andrea Pirlo i savršeno izveo slobodan udarac, te osigurao pobjedu i prolaz Staroj dami.

Finale Evropske lige se, podsjetimo, ove sezone igra upravo u Torinu, pa je Juventusu itekako stalo da se nađe u njemu. No, za takav će rasplet morati izbaciti još dva suparnika.

Benfica i Tottenham su na stadionu Luz u Lisabonu odigrali neodlučeno 2-2, što je u četvrtfinale odvelo portugalski klub koji je prošle sedmice u Londonu slavio s 3-1. Benfica je u uzvratu povela u 34. minuti pogotkom Ezequiela Garaya, a za napetost se pobrinuo Nacer Chadli koji je zabio u 78. i 79. minuti i vratio nadu gostima. Od preokreta ipak nije bilo ništa, štaviše u sudačkoj nadoknadi na 2-2 s bijele tačke izjednačio je Lima.

AZ Alkmaar je prošle sedmice kod kuće svladao Anži s 1-0, a u Rusiji je danas odbranio prednost, odigravši 0-0. U četvrtfinale su prošli i Lyon i Valencia koji su imali velike prednosti iz prvih dvoboja. Lyon je poražen u Češkoj od Viktorije Plzen s 2-1, ali to mu nije naštetilo jer je na svome Gerlandu slavio s 4-1. Valencia je, pak, već u prvoj utakmici kao gost pobijedila Ludogorec s 3-0, a u uzvratu je na svojoj Mestalli potvrdila prolaz trijumfom 1-0.

Evropska liga, osmina finala, uzvratne utakmice:

Anži - AZ Alkmaar 0-0, prva utakmica 0-1 Valencia - Ludogorec 1-0 (Alcacer 59), prva utakmica 3-0

Viktoria - Lyon 2-1 (Kolar 60, Tecl 62 / Gomis 45+3), prva utakmica 1-4 Benfica - Tottenham 2-2 (Garay 34, Lima 90+5 / Chadli 78, 79), prva utakmica 3-1 Fiorentina - Juventus 0-1 (Pirlo 71), prva utakmica 1-1

Kasnije:

Napoli - Porto Salzburg - Basel Betis - Sevilla