Nogomet
2

Evropska liga: Novi obračun Fiorentine i Juventusa, Sevilla na teškom ispitu kod Betisa

Piše: D. B.
Nogometaši Juventusa na treningu (Foto: AFP)
Nogometaši Juventusa na treningu (Foto: AFP)
Večeras se igraju uzvratne utakmice osmine finala Evropske lige a sastaju se Anzhi - AZ Alkmaar, Benfica - Tottenham, Valencia - Ludogorec, Viktoria Plzen - Lyon, Fiorentina - Juventus, Napoli - Porto, Betis - Sevilla i Salzburg - Basel.

Anzhi - AZ Alkmaar (0:1) 18:00 sati

AZ u goste Anzhiju stiže s prednošću 1:0 iz prve utakmice i nada se da će svoju prednost sačuvati i plasirati se u četvrtfinale Evropske lige. Iste ambicije ima i Anzhi, koji mora ići na pobjedu, ali i dobro paziti na svoj gol. Po mnogima je AZ favorit, pa i zbog činjenice da se Anzhi nalazi na dnu tabele u ruskom prvenstvu, no, uporne Ruse bi bilo potpuno pogrešno prerano otpisati. Ipak se radi o malom zaostatku koji se može nadoknaditi, tako da ni produžeci nisu isključeni.

Benfica - Tottenham (3:1) 19:00 sati

Benfica ima veliku šansu da eliminiše Tottenham i plasira se u četvrtfinale Evropske lige nakon sjajne pobjede u Londonu u prvom meču rezultatom 3:1. Sada uzvrat igra na domaćem terenu i samo je na korak do četvrtfinala. S druge strane, Tottenham ima veoma težak zadatak i potrebno je čudo da bi se Spursi revanširali Benfici i plasirali u četvrtfinale.

Valencia - Ludogorec (3:0) 19:00 sati

Odličnu utakmicu je Valencia odigrala na gostovanju kod Ludogoreca, gdje je zabilježila ubjedljivu pobjedu rezultatom 3:0. Sada je preostalo samo dovršiti posao na Mestalli i ovjeriti plasman u četvrtfinale. Iako je Ludogorec igrao odlično ove sezone u Evropskoj ligi, teško je vjerovati da ima bilo kakve šanse da uzvrati Šišmišima. Španska ekipa je na korak do četvrtfinala.

Viktoria Plzen - Lyon (1:4) 19:00 sati

Veliku je prednost Lyon napravio na svom Gerlandu u prvom susretu s Viktorijom Plzen pobijedivši rezultatom 4:1. Lavovi tako poprilično mirno dočekuju revanšu Plzenu, gdje domaćoj ekipi treba mnogo sreće, znanja pa i veoma loša noć Lyonovih igrača da bi se plasirala u četvrtfinale. Lyon je veliki favorit i sigurno je već jednom nogom u četvrtfinalu.

Fiorentina - Juventus (1:1) 19:00 sati

Nakon što je poražena u Seriji A rezultatom 1:0 od Juventusa u Torinu, Fiorentina je napravila dobar rezultat u prvoj utakmici osmine finala Evropske lige na istom stadionu protiv istog protivnika odigravši 1:1. Gol u gostima svakako je pozitivno utjecao na samopouzdanje igrača Fiorentine, koja na svom terenu ima priliku eliminisati Juventus i plasirati se u četvrtfinale. No, to je lakše reći nego učiniti s obzirom da je protivnik Juventus, ekipa koja ubjedljivo vodi na tabeli Serije A. Nepoznanica između dva talijanska tima nema, tako da nas očekuje otvorena borba za četvrtfinale.

Napoli - Porto (0:1) 21:05 sati

U prvom susretu je Porto kao domaćin upisao pobjedu rezultatom 1:0 i tako s minimalnom prednošću dočekuje revanš u Napulju. Utakmica u Portugalu je pokazala da se radi o podjednakim protivnicima, tako da za Napoli nije nemoguće da nadoknadi zaostatak ili preokrene ukupan rezultat u svoju korist i plasira se u četvrtfinale Evropske lige. Sigurno je da ne bi bilo iznenađenje i da ovaj dvoboj ode u produžetke. Bit će ovo žestoka borba na terenu, jer je ulog itekako velik.

Betis - Sevilla (2:0) 21:05 sati

Betis je napravio sjajan posao na gostovanju kod gradskog rivala Seville i upisao pobjedu rezultatom 2:0, što je velika prednost uoči revanša. Preostalo je samo sačuvati prednost i prosleviti plasman u četvrtfinale. S druge strane, Sevilla sigurno nije odustala nakon prvih 90 minuta, tako da će učiniti sve da se revanšira gradskom rivalu i plasira u četvrtfinale. Šanse su na strani Betisa, ali svakako treba sačekati i revanš.

Salzburg - Basel (0:0) 21:05

Basel i Salzburg su u Švicarskoj odigrali 0:0 i to je bila jedina utakmica osmine finala Evropske lige koja je završena bez golova. Salzburg ovog puta igra na domaćem terenu, gdje ove sezone ima stopostotan učinak. To je svakako ohrabrenje za austrijsku ekipu, ali protiv Basela definitivno neće biti lako. Rezultat je potpuno otvoren, a ko će na kraju biti uspješniji, vidjet ćemo nakon večerašnjeg uzvrata.