Nogomet
3

Evropska liga: Napoli stopostotan, Rapid ide dalje kao lider grupe

Piše: O. T.
Napoli - Legia (Foto: EPA)
Napoli - Legia (Foto: EPA)
Kompletirane su utakmice u grupama D, E i F gdje sada znamo sve učesnike šesnaestine finala Evropske lige. Dalje idu Napoli, Midtjylland, Rapid Beč, Villareal, Braga i Marseille.

Grupa D

Napoli - Legia 5:2

Napoli je nastavio sa stopostotnim učinkom u Evropskoj ligi i jedina je ekipa koja je osvojila maksimalnih 18 bodova u grupnoj fazi. Napolitanci su ubili svaku nadu Legiji koja je pobjedom u ovom meču i remijem Midtjyllanda i Club Bruggea mogla izboriti plasman. Ništa od toga Poljacima nije pošlo za rukom.

Napoli je furiozno krenuo u meč. U devetoj minuti odličnu priliku imao je Mertens čiji udarac brani Kuciak. Deset minuta kasnije šutirao je i Lopez, ali ispriječila se stativa.

Vodstvo domaćem timu donio je posuđeni igrač Chelseaja Chalobah u 32. minuti. Minutu kasnije u prilici je bio Insigne, a onda i Mertens u 36. minuti. Nova izmjena na semaforu desila se u 39. minuti kada pogađa Insigne.

Napoli je sjajno krenuo i u drugom poluvremenu kada je u 48. minuti poništen gol Chirchesa. Na 3:0 povisio je Callejon u 57. minuti.

Gosti su uspjeli ublažiti poraz u 62. minuti kada je mrežu Gabriela pogodio povremeni bh. reprezentativac Stojan Vranješ.

Ipak, Napoli se nije zadovoljio sa rezultatom 3:1 i do kraja su pogodili još dva puta. Mertens je pogodio u 65. i 91. minuti, a konačnih 5:2 postavio je Prijović u 92. minuti.

Stojan Vranješ odigrao je cijeli meč za Legiju.

Midtjylland - Club Brugge 1:1

Midjylland je uspio zadržati drugu poziciju u grupi remijem protiv Club Bruggea koji je trebao pobjedu za prolazak dalje.

Sisto je postigao odličan pogodak nakon solo prodora u 27. minuti i nagovijestio da će Danci teško ispustiti nokaut fazu.

Brugge je mogao doći do pogotka u 51. minuti kada je u prilici bio De Fauw, ali je Andersen odbranio njegov udarac.

Veliku šansu gosti su imali i u 63. minuti preko Rafaelova koji je bio neprecizan. Pritisak Bruggea koji je krenuo znatno ofanzivnije u drugom dijelu isplatio se u 68. minuti. Meunier je uputio loptu u šesnaesterac, a Vossen savladao Andersena.

Midtjylland ne bi prošao dalje da je Legia slavila protiv Napolija.

Tabela:

  1. Napoli 18
  2. Midtjylland 7
  1. Club Brugge 5
  2. Legia 4

Grupa E

Viktoria Plzen - Villareal 3:3

Viktoria Plzen je ranije izgubila sve šanse za plasmanom, dok je Villareal tragao za boljim rezultatom od Rapida kako bi zadržao prvu poziciju.

Domaći tim je poveo u osmoj minuti pogotkom Kolara iz penala koji je igranjem rukom skrivio Jokić.

Soldado je u 31. minuti imao odličnu priliku za izjednačenje, ali je bio neprecizan. Ipak, Soldado se iskupio asistencijom u 40. minuti kada je pogodio Bakambu.

Villareal je stigao do preokreta u 62. minuti, a strijelac je bio rezervista Jonathan dos Santos. Ipak, samo tri minute kasnije Kovarik je vratio stvari na početak.

Za novo vodstvo domaćeg tima pogodio je Horava u 90. minuti, a konačnih 3:3 postavio je Bruno u 94. minuti.

Bh. internacionalac Aidin Mahmutović na teren je ušao u 71. minuti susreta.

Rapid Beč - Dinamo Minsk 2:1

Rapid je osigurao plasman ranije, dok je Dinamo izgubio sve šanse. Austrijancima je pobjeda značila i osvajanje prvog mjesta u grupi zbog boljeg međusobnog omjera od Villareala.

Rapid je odlično otvorio utakmicu. U 21. minuti imali su šansu da nakon penala dođu do vodstva, ali Steffen Hofmann nije uspio matirati Gutora.

Domaći tim ipak dolazi do vodstva pogotkom Maximiliana Hofmanna u 29. minuti. Novi gol za domaći tim postigao je Jelić u 59. minuti.

Gosti su smanjili rezultat na 2:1 u 65. minuti golom El-Monira koji je samo minutu ranije ušao s klupe.

Bh. internacionalac Srđan Grahovac s klupe je ušao u 65. minuti, a njegov Rapid je ovom pobjedom zauzeo prvo mjesto u grupi.

Tabela:

  1. Rapid 15
  2. Villarreal 13
  3. Viktoria Plzen 4
  4. Dinamo Minsk 3

Grupa F

Groningen - Braga 0:0

Groningen je ranije ostao bez šansi za plasmanom, a Braga je tražila bod kako bi osigurala prvo mjesto.

U 29. minuti gosti su preko Silve bili u prilici za vodstvo, ali Padt je odlično intervenisao. Sedam minuta kasnije Hoesen je na drugoj strani zaprijetio, a Matheus upisao odbranu.

Igrala se 71. minuta kada je fudbaler Brage Cirslan pogodio prečku, a vrlo dobru priiliku u 82. minuti imao je i njegov saigrač Edurado nakon šuta iz slobodnog udarca, ali rezultat se nije mijenjao i Braga je osigurala prvo mjesto u grupi.

Liberec - Marseille 2:4

Slovan Liberec je trebao pobjedu za plasman dalje, ali Marseille nije dozvolio ispuštanje druge pozicije.

Već u 14. minuti Batshuayi je na asistenciju Barrade goste doveo u vodstvo. Na 2:0 povisio je upravo asistent kod prvog gola Barrada u 43. minuti.

Visokih 3:0 gostima je donio Barrada svojim drugim pogotkom na utakmici u 48. minuti.

Potom su gosti krenuli na "sve ili ništa". U 75. minuti iz penala je pogodio Bakoš, a samo minutu kasnije Efrenov smanjuje na 3:2.

Veliku šansu za izjednačenje Efrenov je imao u 83. minuti, ali je njegov udarac izblokirala odbrana.

Konačnih 4:2 postavio je Ocampos u 94. minuti.

Ovom pobjedom Marseille je osigurao drugo mjesto u grupi, dok se Liberec oprostio od Evrope.

Tabela:

  1. Braga 13
  2. Marseille 12
  3. Slovan Liberec 7
  4. Groningen 2