Nogomet
8

Evropska liga: Napoli i Rapid obezbijedili plasman u šesnaestinu finala

Piše: E. B.
(Foto: EPA)
Nakon mečeva četvrtog kola u grupama D, E i F poznata su dva učesnika šesnaestine finala Evropske lige, a to su Napoli i Rapid.

Grupa D

Napoli - Midtjylland 5:0

Napoli je visokim trijumfom nad Midtjyllandom od 4:0 obezbijedio plasman u nokaut fazu takmičenja. U 13. minuti je El Kaddouri pogodio za vodstvo, a potom je Gabbiadini golovima u 23. i 38. minuti riješio pitanje pobjednika. Maggio je u 55. minuti povisio na 4:0, a Callejon je u 77. postavio konačnih 5:0.

Club Brugge - Legia 1:0

Club Brugge je s minimalnih 1:0 savladao Legiju pogotkom Meuniera iz 38. minute. Belgijanci su ovom pobjedom ostali u utrci za drugo mjesto i nokaut fazu. U redovima poljskog predstavnika Stojan Vranješ je odigrao čitav meč.

  1. Napoli 12
  2. Midtjylland 6
  1. Club Brugge 4
  2. Legia 1

Grupa E

Viktoria Plzen - Rapid Beč 1:2

Rapid je pobjedom u Plzenu obezbijedio plasman u šesnaestinu finala. bečki klub je do pobjede nosio Schobesberger,, koji je pogađao u 13. i 77. minuti. Holenda je bio strijelac za domaćina u 71. minuti. Srđan Grahovac je u redovima pobjedničke ekipe igrao pod 51. minute.

Dinamo Minsk - Villarreal 1:2

Bjeloruski predstavnik se oprostio od borbe za nokaut fazu, s obzirom da im je trebala pobjeda. U 69. minuti Vitus je pogodio za slavlje domaćina, no sve nade im je srušio Soldado iz penala samo tri minute poslije. Pobjedu gostima donosi Soldado u 86. minuti.

  1. Rapid 12
  2. Villarreal 7
  3. Viktoria Plzen 4
  4. Dinamo Minsk 1

Grupa F

Groningen - Liberec 0:1

Groningen je otpao iz utrke za šesnaestinu finala, ali je Liberec ovom pobjedom dodatno zakomplikovao situaciju u borbi za plasman dalje. Česi su slavili autogolom Padta i imaju veoma dobre šanse za prolazak dalje.

Marseille - Braga 1:0

Ekipa s Velodromea je sa minimalnih 1:0 savladala lidera na tabeli i uključila se u borbu za drugo, a u jednom od raspleta i u borbi za prvo mjesto. N'Koudou je u 39. minuti pogodio za Marseille.

  1. Braga 9
  2. Slovan Liberec 7
  3. Marseille 6
  4. Groningen 1