Nogomet
10

Evropska liga: Manchester United nemoćan protv Liverpoola, Dortmund ponovo bolji od Tottenhama

Piše: D. B.
Manchester United - Liverpool (Foto: EPA)
Nakon večerašnjih uzvratni susreta osmine finala Evropske lige odigranih na Old Traffordu i White Hart Laneu, plasman u četvrtfinale ostvarili su Liverpool i Borussia Dortmund, dok su Manchester United i Tottenham eliminisani.

Manchester United - Liverpool (0:2) 1:1

Stari rivali Manchester United i Liverpool su večeras na Old Traffordu odigrali uzvratni susret osmine finala Evropske lige. Liverpool je došao s prednošću od 2:0 iz prvog meča, ali su Crveni vragovi smatrali da mogu nadoknaditi zaostatak.

Prvu priliku za United imao je u 18. minuti Lingard i to glavom izbliza, ali je Mignolet odbranio. Sjajnu priliku minut kasnije nije iskoristio Mata, njegov udarac je završio pored gola Liverpoola.

Redsi su uzvratili u 28. minuti, Coutinho je dobro šutirao s ruba šesnaesterca, no, De Gea je vrhunskom odbranom sačuvao svoju mrežu.

Manchester United je poveo golom Martiala iz jedanaesterca u 32. minuti, koji se skrivio Clyne. Mogao je Liverpool do izjednačenja samo tri minute kasnije, Sturridge je izveo slobodan udarac, ali je pogodio prečku. U 41. minuti udarac Hendersona završava iznad gola Manchester Uniteda. Dvije minute kasnije je bilo opasno na drugoj strani, šutirao je Rojo, ali pored stative gola Liverpoola. Ipak, u 45. minuti je Couthino šutirao nakon solo akcije i pogodio mrežu Uniteda za izjednačenje rezultata na 1:1. To je bio rezultat prvog poluvremena.

U drugom poluvremenu je bilo manje šansi. Prva ozbiljna je zabilježena u 78. minuti, a imao ju je Couthino. Brazilac je šutirao, a De Gea odbranom sačuvao svoju mrežu.

Nogometašima Manchester Uniteda je bilo jasno da ne mogu napraviti čudo, pa je tempo igre opao. Utakmica je završena rezultatom 1:1, a Liverpool ide u četvrtfinale.

Tottenham - Borussia Dortmund (0:3) 1:2

Tottenham je u uzvratnoj utakmici osmine finala dočekao Dortmund sa zaostatkom od tri gola. Ipak, prvu priliku su imali gosti preko Reusa u 14. minuti, nakon čijeg udarca je lopta završila nekoliko centimetara pored stative. Ipak, njegov saigrač Aubameyang nije promašio u 24. minuti te je golom sa 22 metra doveo Dortmund u vodstvo na White Hart Laneu. Mogao je Tottenham izjednačiti da je precizniji u 41. minuti bio Min Son. Posljednju priliku u prvom poluvremenu imali su gosti preko Mkhitaryana, čiji je udarac izblokiran.

Dortmund je sigurno djelovao i u drugom poluvremenu, Aubameyang je u 59. minuti isprobao svoj udarac, koji je završio iznad gola Spursa. Bolja igra njemačkog tima i upornost Aubameyanga su se isplatili u 71. minuti kada je napadač Dortmunda pogodio za 2:0.

Zaostatak je u 74. minuti smanjio Min Son nakon greške odbrane Milionera. Ipak, to je bilo sve što je Tottenham mogao napraviti u ovoj utakmici. Ekipa Dortmunda je slavila u oba meča i zasluženo se plasirala u četvrtfinale Evropske lige.