Nogomet
0

Evropska liga: Lulićev Lazio juri minus 2, Baselu se otvorilo polufinale

Piše: N. J.
Detalj sa utakmice Fenerbahce - Lazio (Foto: Arhiv/AFP)
Detalj sa utakmice Fenerbahce - Lazio (Foto: Arhiv/AFP)
Večeras su na rasporedu četiri utakmice četvrtfinala Evropske nogometne lige.

Benfica putuje u goste Newcastleu sa značajnom prednošću iz prvog susreta, kada su Portugalci slavili 3:1. Englezi su poznati po tome što igraju i napadaju do posljednje minute, tako da će utakmica u Newcastleu zasigurno biti kvalitetna. Ipak, domaćoj ekipi će biti teško nadoknaditi minus protiv tako kvalitetne ekipe kao što je Benfica.

Istu prednost kakvu je stekla Benfica ima i Chelsea protiv Rubina (3:1). Rusi ovog puta igraju pred svojim navijačima, što će im sigurno donijeti određenu prednost. U redovima Chelseaja formu je vratio napadač Fernando Torres, što je zasigurno bitno za tim iz Londona, kojem bi jedan postignuti gol u Rusiji trebao biti dovoljan za prolaz dalje.

Turski Fenerbahce je pomalo i neočekivano došao do značajne prednosti u prvom meču protiv Lazija na svome terenu. Turska ekipa slavila je 2:0, a golove su postigli u finišu susreta. Olakšavajuća okolnost bila im je činjenica da je Lazio od 48. minute igrao sa deset igrača, jer je isključen Onazi. Lazio, u kojem uspješno nastupa bh. reprezentativac Senad Lulić, sigurno ne ulazi u revanš sa bijelom zastavom i učinit će sve da nadoknade minus od dva gola i prođu u polufinale.

Četvrti par četvrtfinala Evropske lige čine Tottenham i Basel, koji je došao do povoljnog rezultata 2:2 na gostovanju u Londonu. Dodatna otežavajuća okolnost za ekipu Tottenhama je činjenica da će u revanšu igrati bez najboljeg igrača Garetha Balea, kojeg je povreda udaljila sa terena. Sigurno je, međutim, da će utakmica u Baselu biti kvalitetna i neizvjesna, vjerovatno do samog kraja.

Susret Rubin - Chelsea počinje u 18:00, a ostali u 21:05 sati.