Nogomet
7

Evropska liga: Liverpool protiv Dortmunda na Signal Iduna Parku, španski okršaj Athletica i Seville

Piše: O. T.
Aubameyang i Sturridge (Foto: EPA)
Aubameyang i Sturridge (Foto: EPA)
Večeras od 21:05 sati počinju prve utakmice četvrtfinala Evropske lige, a najviše pažnje privlači povratak Jurgena Kloppa na Signal Iduna Park gdje će njemački stručnjak, koji radi kao trener Liverpoola. prvi put stajati nasuprot protiv bivšeg kluba Borussije Dortmund.

Borussia Dortmund - Liverpool (Signal Iduna Park, 21:05 sati)

Ovaj okršaj bi privlačio najviše pažnje čak i da Jurgen Klopp, koji je od 2008. do 2015. godine radio kao trener Dortmunda, nije glavna uloga, jer se radi o najveća dva kluba koja su ostala među osam najboljih klubova Evropske lige.

Dortmund je u sjajnoj formi i bez poraza je u svih 16 takmičarskih utakmica u 2016. godini, dok Liverpool dolazi sa tri vezane takmičarske utakmice bez pobjede. Millioneri su drugi tim Bundeslige sa pet bodova manje od Bayerna, a do kraja je ostalo šest kola. Liverpool je deveti u Premiershipu, ali sa manje odigranih utakmica nego svi klubovi koji su iznad na tabeli tako da bolju "sliku" prikazuje podatak da Liverpool nakon 30 odigranih mečeva, od 38 koliko ih se igra u Premiershipu, ima devet bodova i utakmicu manje od četvrtoplsairanog Manchester Cityja.

Glavna uzdanica domaćeg tima bit će napadač Pierre-Emerick Aubameyang koji igra sezonu karijere i ima učinak od 35 golova u 40 utakmica u svim takmičenjima. Redsi će najviše nade polagati u Firmina, Coutinha i Daniela Sturridgea.

Trener Milionera Thomas Tuchel ne može računati na povrijeđenog Subotića, a upitan je i Gundoga. Kod Liverpoola nedostajat će Gomez, Lucas i Ings.

Očekivanje postave:

Borussia Dortmund: Bürki; Piszczek, Hummels, Sokratis, Schmelzer; Weigl, Şahin, Kagawa, Mkhitaryan, Reus; Aubameyang.

Liverpool: Mignolet; Clyne, Lovren, Sakho, Moreno; Henderson, Can; Lallana, Coutinho, Firmino; Sturridge.

Athletic Bilbao - Sevilla (San Mames, 21:05)

Derbi španskih timova koji u Primeri imaju isti broj osvojenih bodova (48) nakon 31 odigranog kola, a zbog bolje gol-razlike Athletic je šesti, dok je Sevilla sedma. Oba mjesta vode u Evropsku ligu, odsnono u play off za Evropsku ligu naredne sezone, dok je četvrto mjesto na tabeli koje vodi u play off za Ligu prvaka devet bodova daleko i drži ga Villarreal.

Iz toga se može zaključiti da je za oba tima jedina realna šansa za plasmanom u Ligu prvaka naredne sezone zapravo osvajanje Evropske lige i zato je ulog u ovom dvomeču velik.

Oba tima dolaze sa nizom od dvije ligaške utakmice bez pobjede, a veće probleme oko sastavljanja tima ima domaći tim koji neće moći računati na suspendovanog Raula Garciju i povrijeđene Merina i vrtlo važnog štopera Laportea. Sevilli će nedostajati Anreolli i Carrico.

Očekivane postave:

Athletic: Herrerín; De Marcos, Etxeita, Gurpegi, Balenziaga; San José, Beñat; Susaeta, Williams, Aduriz, Muniain.

Sevilla: Sergio Rico; Coke, Rami, Kolodziejczak, Trémoulinas; N'Zonzi, Krychowiak; Vitolo, Banega, Krohn-Dehli; Gameiro.

U preostala dva meča stastaju se Braga i Shakhtar Donetsk u Portugalu, te Villarreal i iznenađenje Evropske lige Sparta Prag u Španiji. Oba meča počinju u 21:05 sati, a favoriti za prolazak dalje nakon dvomeča su Shakhtar i Villarreal.