Nogomet
4

Evropska liga: Lazio pobijedio Rosenborg bez Lulića, Burićev Lech poražen od Fiorentine

Piše: D. B.
Rosenborg - Lazio (Foto: EPA)
St. Etienne je u grupi G savladao Dnipro, a Lazio je upisao gostujuću pobjedu protiv Rosenborga. Skenderbeu se spasio eliminacije pobjedom nad Sportingom u grupi H Lech našeg Jasmina Burića je poražen kući od Fiorentine, dok je Basel upisao sva tri boda kod Belenensesa. Tottenham je u finišu utakmice stigao do preokreta protiv Anderlechta.

Grupa G

St. Etienne - Dnipro 3:0

Mreža Dnipra se zatresla u 22. minuti, ali je gol Monnet-Paqueta poništen zbog ofsajda. Ipak, posrećilo mu se u 38. minuti, kada je savladao golmana Dnipra i doveo St. Etienne u vodstvo. Gosti su postigli gol u 44. minuti, ali se ponovo oglasio sudija i poništio pogodak zbog prekršaja u napadu. To je bilo sve u prvom poluvremenu, a na početku drugog, u 53. minuti, Berić je udvostručio prednost St. Etiennea. Treći gol za domaće djelo je Mamoume iz 66. minute utakmice za konačnih 3:0.

Rosenborg - Lazio 0:2

Lazio je odlično otvorio utakmicu protiv Rosenborga i poveo golom Đorđevića u 9. minuti, koji je postigao pogodak glavom nakon centaršuta Kishne. Đorđević je u 29. minuti postigao svoj drugi gol na ovoj utakmici, a ovog puta je asistent bio Onazi. Igrala se 33. minuta kada je gol za Lazio postigao Hoedt, ali je poništen zbog ofsajda. Candreva je u 34. minuti bio u situaciji jedan na jedan s golmanom Hansenom, a čuvar mreže Rosenborga je uspio odbraniti. Laziali su u 83. minuti ostali bez Keite, koji je dobio crveni karton nakon što je odgurnuo protivničkog igrača. Ipak, domaći to nisu mogli iskoristiti, pa je Lazio pobijedio 2:0 i zadržao prvu poziciju u grupi te došao vrlo blizu plasmana u nokaut fazu. Bh. reprezentativac Senad Lulić nije igrao za Laziale.

Tabela:

  1. Lazio 10
  2. St. Etienne 7
  3. Dnipro 4
  4. Rosenborg 1

Grupa H

Skenderbeu - Sporting 3:0

Skenderbeu je u 14. minuti pobeo golom Lilaja, a veliku glupost tri minute kasnije napravio je nogometaš Sportinga Rui Patricio, skrivio je penal i dobio crveni karton. S bijele tačke je Lilaj postigao svoj drugi gol na ovoj utakmici i povosio vodstvo Skenderbeua na 2:0. Bio je to rezultat prvog poluvremena.

U nastavku utakmice, tačnije u 56. minuti, Nimaga je povisio vodstvo Skenderbeua na 3:0. To je bio konačan rezultat susreta, a albanski tim je ostvario historijsku pobjedu i uključio se u borbu za nokaut fazu.

Bešiktaš - Lokomotiv Moskva 1:1

Bešiktaš i Lokomotiv su u terminu od 17:00 sati odigrali neriješeno 1:1. Quaresma je za vodstvo turskog tima pogodio u 58. minuti, a bod Lokomotivu je donio Niasse golom u 76. minuti.

Tabela:

  1. Lokomotiv Moskva 8
  2. Bešiktaš 6
  3. Sporting 4
  1. Skenderbeu 3

Grupa I

Lech - Fiorentina 0:2

Lech je zaprijetio u 10 minuti preko Pawlowskog, koji je šutirao s distance, a lopta je prošla nekoliko centimetara pored stative. Fiorentina je uzvratila u 24. minuti, Fernandez je uputio udarac sa dobre pozicije, ali neprecizno. Gosti su propustili novu priliku u 38. minuti preko Blaszczykowskog, no, sjajnom intervencijom se istakao bh. reprezentativac na golu Lecha Jasmin Burić. Naš internacionalac je ipak bio nemoćan u 42. minuti, kada ga je savladao Iličić iz slobodnog udarca.

Lech je bio blizu izjednačenja u 78. minuti, ali je Lovrencsics šutirao pored gola. Fiorentina je to znala kazniti, pa je Iličić u 83. minuti postigao svoj drugi gol na ovoj utakmici. Ovog puta je lobovao našeg Burića za konačnih 2:0 u korist Fiorentine.

Belenenses - Basel 0:2

Prvu priliku na utakmici imao je Basel, tačnije Embolo, koji je nakon solo akcije pogodio stativu. Deset minuta kasnije se ukazala šansa za Belenenses kada je šutirao Silva. Ipak, nogometaš domaćih nije bio precizan. U prvoj minuti nadoknade prvog poluvremena Fereira je skrivio jedanaesterac, a Janko ga je pretvorio u gol i vodstvo Basela.

Početkom drugog poluvremena je Janko bio u situaciji jedan na jedan s golmanom Belenensesa Venturom, koji je dobro reagovao i otklonio opasnost od svog gola. Taj promašaj je za malo kaznio Gomes u 56. minuti, došao je do odbijene lopte, ali na kraju šutirao pored gola.

Embolo je u 64. minuti pogodio za vodstvo Basela od 2:0. Janko je bio blizu novog gola u 73. minuti, ali nije pogodio. Golman Ventura je dobro odbranio. Posljednju priliku za Basel propustio je Elneny u 93. minuti. Basel je zasluženo slavio 2:0.

Tabela:

  1. Basel 9
  2. Fiorentina 6
  3. Lech 4
  4. Belenenses 4

Grupa J

Tottenham - Anderlech 2:1

Anderlecht je pomalo iznenadio domaći Tottenham te je opasno zaprijetio u prvim minutama utakmice preko Okake u 3, Defoura u 9. i Tielemansa u 14. minuti. Spursi su se oslobodili pritiska i uzvratili u 22. minuti kada je pokušao Kane.

Navijači Tottenhama su imali razloga za slavlje u 29. minuti kada je za vodstvo nakon asistencije Eriksena pogodio Kane. Mogao je isti igrač do novog gola u 43. minuti, ali ovog puta golman Anderlechta Proto bio na visini zadatka.

U drugom poluvremenu u 61. minuti Davies je s ruba šesnaesterca šutirao i pogodio prečku. Četiri minute kasnije je njegov saigrač Lamela pokušao sa dvadesetak metara, a lopta je prošla nekoliko centimetara iznad prečke.

Hladan tuš za navijače Tottenhama bio je izjednačujući pogodak Ezekiela iz 72. minute. Ipak, domaći su uspjeli doći do preokreta u 88. minuti golom Dembelea, koji je "zakucao" loptu u mrežu Anderlechta za pobjedu Spursa rezultatom 2:1.

Qarabag - Monaco 1:1

U terminu od 17:00 sati odigrali neriješeno 1:1. Gol za Qarabag je u 39. minuti postigao Armenteros, a Monacu je bod svojim golom donio Cavaleiro u 72. minuti. Bh. reprezentativac Ibrahim Šehić je bio na golu Qarabaga.

Tabela:

  1. Tottenham 7
  2. Monaco 6
  3. Anderlecht 4
  4. Qarabag 4