Nogomet
9

Evropska liga: Karamele bez problema sa Lilleom, Bešić ušao u finišu

Piše: A. D.
Everton-Lille (Foto: AFP)
Okončano je 12 mečeva Evropske lige u grupama I, J, G, H, L i K. Iznenađenja su ponovo izostala, a favoriti su u većini slučajeva ostvarili trijumfe.

Dinamo Kiev na domaćem terenu porazio je neugodni Aalborg rezultatom 2:0. Domagoj Vida pogodio je za vodstvo Kijevljana, a pobjedu je u sudijskoj nadoknadi potvrdio Gusev. Rio Ave i Steaua podijelili su bodove, a rezultat je na kraju meča glasio 2:2. Lopes je bio strijelac oba pogotka za domaćina, dok su za goste pogađali Keseru i Filip.

Tabela: Dinamo Kiev 9 Steua 7 Aalborg 6 Rio Ave 1

Odličnu utakmicu odigrao je Evrton koji je bez problema porazio Lille na domaćem terenu, rezultatom 3:0. Pogotke za Karamele postigli su Osman, Jagielka i Naismith. Muhamed Bešić u igru je kod Evertona ušao u finišu utakmice. Duel Wolfsburga i ruskog Krasnodara očekivano je pripao njemačkom predstavniku rezultatom 5:1. Po dva puta za Vukove su pogađali Hunt i Bendtner, uz gol Guilavoguia, dok je jedini pogodak za goste postigao Wanderson.

Tabela: Everton 8 Wolfsburg 7 Lille 2 Krasnodar 2

Fayenoord je uzvratio Rijeci za nedavni poraz na Kantridi. Holandski predstavnik večeras je na domaćem terenu trijumfovao rezultatom 2:0. Pogađali su El Ahmadi i Immers. U redovima gostiju od 50. minute igrao je Zoran Kvržić, dok zbog povrede nije bilo Damira Zlomislića. Sevilla je na domaćem terenu sa 3:1 bila bolja od Standarda u čijim redovima je 90 minuta odigrao Dino Arslanagić. Pogotke za domaći tim postigli su Gameiro, Reyes i Bacca, dok je čast gostiju spasio M’Poku.

Tabela: Sevilla 8

Feyenoord 6 Standard 4 Rijeka 4

Iznenađenje je priredio grčki PAOK koji je kao gost otkinuo bod kod Fiorentine. Konačan rezultat ovog meča glasio je 1:1. Poveli su gosti preko Martensa, a u samom finišu izjednačio je Pasqual. Važnu pobjedu na putu ka drugom krugu ostvario je i francuski Guinganp nad Dinamom iz Minska rezultatom 2:0. Prvi gol na utakmici postigao je Beauvue, a sudbinu gostiju zapečatio je Mandanne u samom finišu meča. Prethodno je veliku priliku za goste propustio Stašević koji je bio neprecizan sa bijele tačke.

Tabela: Fiorentina 10 Guinganp 7 PAOK 4

Dinamo Minsk 1

Četvrti trijumf zaredom ostvario je tim Legije iz Varšave, ovog puta na domaćem terenu nad Metalistom rezultatom 2:1. Saganowski i Duda bili su strijelci za poljski tim, dok je jedini gol za Ukrajince postigao Kobin. Trabzonspor Vahida Halilhodžića je otkinuo bod na gostovanju kod Lokerena, a rezultat je glasio 1:1. Domaćinu je rano vodstvo donio Patosi, a u finišu prvog dijela konačan rezultat postavio je Waris.

Tabela: Legia 12 Trabzonspor 7 Lokeren 4 Metalist 0

Napoli ovog puta nije imao problema sa švicarskim Young Boysom. Bilo je 3:0 uz pogotke sjajnog De Guzmana. Odličan posao napravila je Sparta koja je iz Praga sa četiri lopte u mreži ispratila Slovan iz Bratislave. Strijelci su bili dva puta Lafata, Krejci i Costa.

Tabela: Sparta 9 Napoli 9 Young Boys 6 Slovan Bratislava 0