Nogomet
2

Evropska liga: Fenerbahče i Sion u nokaut fazi, Ajax i Rubin ostali bez evropskog proljeća

Piše: D. B.
Fenerbahče - Celtic
Nakon odigranih utakmica 6. kola grupne faze Evropske lige, poznato je koji su klubovi iz grupa A, B i C prošli u šesnaestinu finala, a to su Molde, Fenerbahče, Liverpool, Sion, Krasnodar i Dortmund.

Grupa A

Ajax - Molde 1:1

Molde je uoči posljednjeg kola već imao osiguran plasman u šesnaestinu finala Evropske lige, ali je norveška ekipa u duelu s Ajaxom željela osigurati prvu poziciju u grupi, za šta je bio dovoljan i bod. Ajaxu je trebala pobjeda i poraz Fenerbahčea od Celtica da zauzme drugo mjesto i prođe dalje.

Holandski tim je poveo u 14. minuti nakon što je centaršut Van Rhijna u gol pretvorio Van de Beek. Mogao je Ajax do novog gola pet minuda kasnije, ali je Gudelj pogodio prečku. potom je uslijedila kazna za promašaj, a rezultat je na 1:1 izjednačio u 29. minuti golom Singha i to je bio rezultat prvog poluvremena.

Blizu pogotka u 58. minuti bio je Molde, ali je Elyounoussijev udarac u posljednji trenutak blokirala odbrana Ajaxa. Potom su se ukazale dvije šanse za domaće preko El-Ghazija u 67. i 74. minuti, no, nogometaš Ajaxa ih nije pretvorio u pogotke.

Domaći su u 90. minuti ostali bez Gudelja, koji je dobio crveni karton. Utakmica je na kraju završena remijem 1:1. Molde u šesnaestinu finala ide s prvog mjesta, a Ajax je završio nastup u Evropi.

Fenerbahče - Celtic 1:1

Fenerbahče je uoči utakmice sa Celticom bio na drugoj poziciji, a za siguran plasman u šesnaestinu finala potreban je bio samo bod. Turski tim je poveo u 39. minuti golom Markovića, a asistenciju je upisao Gonul. Turski tim je nakon prvog poluvremena imao minimalnu prednost.

U drugom poluvremenu je Fener ostao bez isključenog Diega, koji je dobio crveni karton u 67. minuti. To je očigledno pomoglo Celticu, koji je izjednačio u 75. minuti golom Commonsa nakon centaršuta Lustiga. Susret je završen rezultatom 1:1. Fenerbahče ide u nokaut fazu, a Celtic završava evropsku avanturu.

Tabela:

  1. Molde 11
  2. Fenerbahče 9
  3. Ajax 7
  1. Celtic 3

Grupa B

Sion - Liverpool 0:0

Liverpool je već ranije osigurao plasman dalje, ali je želio osigurati prvo mjesto na gostovanju kod Siona, kojem je bio potreban bod da prezimi u Evropi. U prvom poluvremenu su šanse za Redse propustili Firmino u 17, Origi u 19. i Lallana u 31. minuti, dok su u ekipi Siona neprecizni bili Carlitos u 16., Fernandes u 23. i Ziegler u 26. minuti, pa su mreže nakon prvog dijela igre mirovale.

Na otvaranju drugog poluvremena je nogometaš Liverpoola Milner pokušao iznenaditi golmana Siona Vaninsa, koji je zaustavio njegov udarac. Potom su u 61. i 65. minuti uslijedile šanse za Sion, koje nisu realizirali Lacroix i Assifuah. U 84. minuti je golman Siona Vanins spasio svoju mrežu.

Susret Siona i Liverpoola završen je rezultatom 0:0. Redsi su prošli dalje kao prvi, a švicarska ekipa kao druga.

Bordeaux - Rubin 2:2

Bordeaux u posljednjem kolu nije imao šansi za šesnaestinu finala, ali Rubin jeste. Ruska ekipa je tražila pobjedu i nadala se porazu Siona. Utakmica je za Rubin dobro počela jer je golman Bordeauxa kapitulirao u 21. minuti, kada ga je savladao Kanunnikov. Bordeaux je u dva navrata ozbiljno zaprijetio preko Priora i Mauluna, koji nisu pogodili mrežu Rubina. Rusi su nakon prvog poluvremena imali prednost od jednog gola.

U nastavku utakmice, tačnije u 58. minuti, rezultat je na 1:1 izjadnačio Vada. Golman Rubina Ryzhikov je bio nemoćan. Za potpuni preokret se pobrinuo Rolan, koji je golmana Rubina savladao u 63. minuti utakmice.

Ipak, gosti su uzvratili u 76. minuti kada je Ustinov lobovao golmana Priora i izjednačio na 2:2.

Bordeaux je od 86. minute igrao bez isključenog Gilberta, koji je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.

Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao, ostalo je 2:2. Obje ekipe su završile takmičenje u Evropskoj ligi.

Tabela:

  1. Liverpool 10
  2. Sion 9
  3. Kazan 6
  4. Bordeaux 4

Grupa C

Gabala - Krasnodar 0:3

Gabala je igrala revijalnu utakmicu s Krasnodarom, koji se ipak borio za prestiž i ostanak na prvom mjestu. Ruski tim je dobro otvorio utakmicu, prvo je u 24. minuti zaprijetio Mamaev, a onda je dvije minute kasnije za vodstvo Krasnodara pogodio Sigurdsson. Na 2:0 je povisio Pereyra u 41. minuti i to je bio rezultat prvog poluvremena.

Krasnodar je u drugom poluvremenu nastavio s dobrom igrom, a treći pogodak za ruski tim djelo Wandersona iz 75. minute, kojem je asistirao Laborde.

Gabala je pokušavala doći barem do utješnog gola, Antonov je šutirao u 86. minuti, ali je golman Krasnodara Dikan sjajno intervenisao. Krasnodar je zasluženo pobijedio Gabalu rezultatom 3:0. Krasnodar ide u šesnaestinu finala Evropske lige kao prvoplasirani, a Gabala je ispala iz takmičenja. Povremeni bh. reprezentativac Ermin Zec je za Gabalu igrao od 61. minute.

Borussia Dortmund - PAOK 0:1

Dortmund je prošao dalje, ali je želio preuzeti prvo mjesto od Krasnodara ostvarivanjem dobrog rezultata protiv PAOK-a, koji je bio bez šansi. Dortmund je prvu priliku imao u 23. minuti preko Gintera, koji nije pogodio. Potom se na drugoj strani u 26. minuti zatresla mreža domaćih, ali je gol PAOK-ovog igrača Tzavellasa poništen zbog ofsajda. Ipak, grčki tim je u 34. minuti priredio hladan tuš za navijače njemačkog tima kada je za vodstvo PAOK-a pogodio Mak. U akciji je učestvovao i povremeni bh. reprezentativac Gojko Cimirot. Dortmund je imao još dvije šanse preko Januzaja i Reusa, ali gola nije bilo. Grci su nakon prvih 45 minuta vodili sa 1:0.

Dortmund je žestoko krenuo u drugom poluvremenu i stvorio dvije prilike u kojim su se našli Mkhitarian i Kagawa, no, golman PAOK-a Glykos je bio na visini zadatka. U 60. minuti je ponovo šutirao Mkhitaryan, ali neprecizno. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Aubameyang u 75. minuti utakmice. PAOK je na kraju pobijedio Dortmund. ali i završio takmičenje, dok je njemačka ekipa prošla dalje. Cimirot je za PAOK odigrao cijelu utakmicu.

Tabela:

  1. Krasnodar 13
  2. Dortmund 10
  3. PAOK 7
  4. Gabala 2