L'Equipe
0

Evra na meti, Francuzi se vratili treningu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Ulogu kapitena nogometne ekipe Patrice Evra ne razlikuje od uloge vođe bande", u komentaru je u ponedjeljak objavio pariški sportski dnevnik L'Equipe.

Francuska javnost u potpunosti je okrenula leđa svojim nogometašima, čiji su se igre i potezi na SP-u u Južnoj Africi zgadili navijačima. Sportski dnevnik L'Equipe, koji je došao do informacije o vulgarnom ispadu Nicolasa Anelke prema selektoru Raymondu Domenechu u poluvremenu utakmice s Meksikom, osudio je kapitena Patricea Evru:

"Taj momak nema kapacitet, karizmu niti ikakvih drugih kvaliteta da bi mogao kapitenski predvoditi francuski nacionalni tim", navodi se u kometaru.

Oštar je i La Parisien, koji je na naslovnici velikim slovima objavio jednostavan naslov – Pobuna!

"Ova nas je francuska reprezentacija totalno osramotila. Svakim danom igrači postavljaju nove standarde u neprihvatljivom ponašanju", navodi dnevnik.

Francuze je posebno šokirala videosnimka verbalnog obračuna Patricea Evre i kondicijskog trenera Roberta Duvernea, kojeg je Raymond Domenech morao držati da ne krene u fizički obračun s ljevonogim bočnim braničem Manchester Uniteda.

Nameće se pitanje "krtice" u redovima ekipe, koja je novinarima gurnula informaciju o Anelkinom ispadu u svlačionici. Upravo su zbog toga igrači otkazali poslušnost i odbili trening. Sa selektorom Domenechom, koji također žali zbog izlaska informacije na vidjelo, barem se slažu u tom pogledu.

"Žao nam je zbog incidenta na poluvremenu utakmice s Meksikom, ali još nam je više žao odavanje informacije o njemu u medije. To je trebalo ostati unutar naša četiri zida. Nažalost, Francuski nogometni savez (FFF) nije stao u našu zaštitu. Donijeli su njegovi čelnici odluku o izbacivanju Anelke na temelju napisa u medijima, bez da su nas išta pitali", napisali su igrači u svom saopćenju, koje je potom pozitivno komentarisao i Domenech.

"Opis incidenta baš ne odgovara istini. Tačno je, Anelka nije reagovao na primjeren način, ali samo je sjedio u uglu i mrmljao. Sve to skupa uopće ne bi dobilo na važnosti da je ostalo među nama", kazao je Domenech priznavši time da on Anelku ne bi otjerao kući.

"Važno je da je to došlo na naslovne stranice, a to znači da je naš unutrašnji, izolirani život postao izložen javnosti. Ja sam problem riješio interno. On za mene ne postoji."

Moguće je taj javni iskaz selektora naveo igrače na prekid štrajka, te su u ponedjeljak ujutro izašli trenirati u svom kampu u Knysni, dan uoči možda posljednjeg njihova dvoboja na Mundijalu, protiv Južne Afrike. Dvoboj trećeg kola u grupi A u utorak se u Bloemfonteinu igra s početkom u 16 sati.