Kiša golova na Goodisonu
0

Everton u sudijskoj nadoknadi protiv Manchester Uniteda stigao do 3:3

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odigrana je prva utakmica 4. kola Premiershipa. Na Goodison Parku su Everton i Manchester United podijelili bodove odigravši 3:3, iako su "crveni vragovi" imali vodstvo 3:1 do sudijske nadoknade.

Poveo je Everton u 38. minuti golom Stevena Pienaara, iako je do tog trenutka Manchester United bio puno bolja ekipa na terenu. Everton je do tada spašavao Unitedov bivši golman Tim Howard, koji je branio "nemoguće", a posebno su se istaknule odbrane nakon udaraca Paula Scholesa (u 34.) i Ryana Giggsa (u 38. minuti).

Upravo je nakon udarca Giggsa krenula kontra koja je dovela Everton u vodstvo, a nakon što je Edwin van der Sar uspio odbraniti udarac Mikela Artete, nije uspio ukrotiti loptu, te je Pienaar poentirao nakon asistencije Leona Osmana. Ipak, na izjednačenje se nije dugo čekalo, a zabio je Darren Fletcher već u 43. minuti s ruba peterca nakon sjajne asistencije Nanija s desne strane.

Na odmor se otišlo s rezultatom 1-1, a u nastavak su gosti furiozno krenuli. Već u drugoj minuti drugog dijela Nemanja Vidić doveo je United u vodstvo udarcem glavom, da bi preko Dimitra Berbatova u 66. minuti gosti poveli s 3-1 nakon sjajne asistencije Paula Scholesa. Sjajno je Scholes dijagonalom pronašao Berbatova pred suparničkim kaznenim prostorom, a Bugarin je udarcem vanjskim dijelom kopačke pronašao put do mreže.

Rezultat 3-1 za goste stajao je na semaforu sve do sudijske nadoknade, kada u prvoj minuti dodatka Tim Cahill nakon ubacivanja Leightona Bainesa glavom donosi nadu Evertonu. Baines je bio začetnik akcije i za izjednačujući gol Evertona već u sljedećoj minuti, Cahill je spustio loptu do Artete koji neometan donosi svojoj ekipi bod.

Na kraju kažimo da je utakmicu propustio najbolji napadač Manchester Uniteda Waynea Rooney, kojeg je menadžer Sir Alex Ferguson izostavio iz kadra zbog igračevih privatnih problema uvjetovanih seksualnim skandalom s prostitutkom.

Premiership, 4. kolo:

Everton – Manchester United 3-3 (Pienaar 39, Cahill 90+1, Arteta 90+2 / Fletcher 43, Vidić 47, Berbatov 66)

Redoslijed: 1. Chelsea 9 (-1), 2. Manchester United 8, 3. Arsenal 7 (-1), 4. Aston Villa 6 (-1), 5. Bolton 5 (-1)...