Nogomet
11

Everton otkinuo dva boda Cityju na Etihadu, Arsenal savladao Swansea

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 8. kolu Premiershipa Manchester City je na svom Etihadu remizirao sa Evertonom (1:1).

"Kada je trebao vodu, ustao bih i donio mu vodu", prisjetio se Pep Guardiola perioda dok je kao jedan od najmlađih igrača Barcelone igrao sa Ronaldom Koemanom. Danas je Guardioli trebalo vode, jer je sa svojim Cityjem bio blizu poraza od Evertona kojeg s klupe predvodi Koeman.

Guardiola je na teren poslao poprilično čudnu ekipu u formaciji 3-6-1, a najveće iznenađenje bilo je izostavljanje Sergija Aguera koji je ostao na klupi.

City je imao posjed, ali nije uspijevao na velike muke stavljati golmana Stekelenburga, a ponajbolju šansu u prvih pola sata imao je Silva koji je sa ivice šesnaesterca šutirao preko gola. Domaćin je u 43. minuti izborio penal koji je skrivio kapiten Jagielka, ali je De Bruyneov udarac odbranio holandski golman.

Nakon šest minuta igre u drugom dijelu odličnu priliku propustio je Deulofeu. Hladan tuš za City uslijedio je u 64. minuti kad je Lukaku iskoristio pas Bolasieja, uspješno prošao Otamendija i precizno pogodio za 1.0.

Nakon toga, City kreće u totalnu ofanzivu. Jagielka u 70. minuti pravi novi penal, ali ponovo Stekelenburg brani. Šutirao je rezervista Aguero. Dvije minute kasnije Silva asistira za Nolita koji udarcem glavom postavlja konačnih 1:1.

City je prvi put u ovoj sezoni propustio slaviti kod kuće i sada ima niz od dva ligaška meča bez pobjede. Evertonu je ovo treći vezani meč u ligi bez pobjede.

Arsenal je na Emiratesu stigao do poprilično teške pobjede protiv Swnaseaja (3:2) na čijoj je klupi debitovao Bob Bradley, prvi američki trener u Premiershipu.

Walcott je sa dva gola (26' i 33') doveo Topnike do komotnog vodstva, ali Sigurdsson u 38. minuti smanjuje na 2:1. Potom Ozil u 57. minuti sjajnim volej udarcem koristi fenomenalnu asistenciju Sancheza i pogađa za 3:1. Odgovor Labudova uslijedio je u 66. minuti kada Baston nakon ulaska s klupe matira Cecha za 3:2.

Arsenal je nakon toga ostao sa igračem manje jer je crveni karton u 70. minuti dobio Xhaka. Na sreću za Topnike, Swansea nije iskoristio brojčanu prednost i ostalo je 3:2.

Bournemouth je sa 6:1 salvadao Hull kod kuće. Daniels (5'), Cook (41'), Stanislas (45' penal, 65'), Wilson (83') i Gosling (88') bili su strijelci za domaći tim, dok je gol za Hull postigao Mason u 34. minuti.

Stoke je golovima odličnog Allena (8' i 45+1') sa 2:0 savladao posljednjeplasirani Sunderland na svom terenu, dok je WBA zaustavio Tottenham na Hawthronsu (1:1). Chadli je u 82. minuti pogodio za 1:0, ali je bod Pijetlovima donio Alli u 89. minuti.

Raspored i rezultati 8. kola Premiershipa:

Chelsea - Leicester 3:0 Arsenal - Swansea 3:2 Bournemouth - Hull 6:1 Manchester City - Everton 1:1 Stoke - Sunderland 2:0 WBA - Tottenham 1:1 Crystal Palace - West Ham (18:30 sati) Middlesbrough - Watford (14:30, nedjelja) Southampton - Burnley (17:00, nedjelja) Liverpool - Manchester United (21:00, ponedjeljak)

Tabela: