Nogomet
11

Euro 2016: Francuska protiv neugodne Irske, Njemačka u okršaju sa Slovačkom

Piše: Edin Isanović
Joachim Low (Foto: EPA)
Joachim Low (Foto: EPA)
Na Evropskom prvenstvu u nogometu danas su na programu tri utakmice. Francuska će pokušati eliminisati Republiku Irsku, Njemačka je favorit u dvoboju sa Slovačkom, dok će Belgija odmjeriti snage s Mađarskom.

Francuska – Republika Irska 15:00 sati (Stade de Lyon – Lyon)

Francuzi su sa sedam osvojenih bodova prošli u drugi krug. Premda nisu pokazali igračku moć. Otpor Albanije i Rumunije slomili su u posljednjim minutama meča. Tada su slavili na krilima Payeta. U okršaju s Irskom Trikolori su favoriti. Ipak, za pobjedu svi akteri moraju biti u optimalnom izdanju. Podbace li ključni igrači, mogu proći loše. Samouvjerenost je najjača francuska odlika.

Irci su plasman među 16 najboljih ostvarili trijumfom protiv Italije u trećem kolu (prethodno remizirali sa Švedskom i poraženi od Belgije). Ekipa se podigla i mobilizirala te će na teren stadiona u Lyonu istrčati s mnogo adrenalina. Realno je očekivati da će više insistirati na čvrstoj igri u sredini terena. Svoju šansu čekat će iz kontranapada i prekida. Ukupno raspoloženje u njihovoj svlačionici je pozitivno. Osim toga, poznato je kako Irci imaju najbolje navijače na Euru koji će ponovo biti velika podrška svojoj reprezentaciji.

Njemačka – Slovačka 18:00 sati (Stade Pierre Mauroy - Lille Métropole)

Nijemci su bez problema preskočili grupu (pobijedili Ukrajinu i Sjevernu Irsku, remizirali s Poljskom). Stiče se dojam da su aktuelni prvaci svijeta igrali onoliko koliko im je bilo potrebno. U dvoboju sa Slovačkom veliki su favoriti. Odlikuje ih borbenost, voljni moment, taktička disciplina, strpljenje u nametanju kombinatorike, spoznaja u vodstvo ili gubitak i da igra traje 90 minuta.

Slovaci će pokušati da se odupru očekivanim naletima Elfa. Za povoljan ishod trebat će im sreće, požrtvovanja, discipline. Svoju šansu trebaju tražiti u trenucima kada ukrote njemački presing te da iz kontranapada pokušaju ugroziti Neuera. U grupnoj fazi su poraženi od Velsa. Slavili su pobjedu protiv Rusije, dok su s Englezima remizirali.

Mađarska – Belgija 21:00 sat (Stadium de Toulouse – Toulouse)

Mađarska je jedno od najprijatnijih iznenađenja Eura. U grupi su osvojili pet bodova. Savladali su Austriju, dok su sa Islandom i Portugalom remizirali. Izuzetno su dobro organizovani i pokazali su da mogu parirati kvalitetnijim reprezentacijama. I u okršaju s moćnom Belgijom neće se predati bez velike borbe. Odličan golman, solidna odbrana, kreativna veza i efikasan napad, postavke su s kojima žele doći do cilja.

Belgija je nakon poraza od Italijana pokazala pravo lice. Pobijedili su Irsku 3:0, a Švedsku 1:0. Tu ne žele stati. Pobjedničku seriju žele nastaviti i u okršaju s neugodnim Mađarima. Po imenima mogu biti prvaci Evrope. Mnogi analitičari tvrde da će ključ biti svlačionica i odnos u njoj. Ako uspiju zadržati red i mir mogu biti među glavnim favoritima Eura.