Nogomet
0

Euro 2004: Njemačka i Latvija podijelile bodove

NINA
U prvoj utakmici drugog kola grupe D Njemačka nije uspjela pobijediti Latviju, a s krajnjih 0:0 puno zadovoljniji mogu biti Latvijci koji su izdržali sve nalete Nijemaca i tako došli do svog prvog boda na Evropskom prvenstvu.

Iako je “elf” igrao dominantno, u drugom poluvremenu stvorio dosta prilika, napadao iz svih snaga, nijedna lopta nije završila iza leđa odličnog i sigurnog golmana Kolinka. Latvijci su čak mogli i pobijediti da sudac Riley u 54. minuti nije previdio očit jedanaesterac. Nijemci se sada nalaze u vrlo teškom položaju, u posljednjem kolu igraju sa Češkom i igrači Rudija Voellera moraju izboriti pobjedu za prolaz u četvrtfinale.

Iako je reprezentacija Njemačke nedvojbeno kvalitetnija od Latvije, terensku dominaciju uspostavila je tek nakon dvadesetak minuta. Igrači trenera Voellera počeli su igrati tek kada su Latvijci prvi put ozbiljnije zaprijetili. U 22. minuti nakon udarca iz kuta koji je izveo Prohorenkovs, Stepanovs je šutirao glavom, ali to je bilo prelagano za njemačkog golmana Olivera Kahna koji je s lakoćom uhvatio loptu. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja iz daljine Fringsa i Kuranyja Nijemci su u 26. minuti imali prvu veliku priliku. Bobic je ubacio loptu u peterac, ali Ballack je bio prenizak u skoku, no loptu je s desne strane ponovno u peterac ubacio Schneider, a Kuranyi je šutirao zamalo pored gola. Nijemci su nastavili pritiskati, nametnuli su svoj ritam igre, no sve njihove akcije su se razbijale od čvrstu letonsku obranu. Osim individualnih pokušaja iz daljine, “elfi” nijednom nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti protivnički gol, ali zato Latvijci jesu.

Dok su Nijemci u punom naletu jurišali prema protivničkom golu, u 40. minuti Verpakovskis je silovito povukao kontranapad, sjurio se od centra do protivničkog šesnaesterca kroz cijelu protivničku odbranu, no Kahn je odličnom intervencijom spasio čist pogodak.

Igra se u drugom dijelu rasplamsala još više, Nijemci su krenuli žestoko te već u 51. minuti imali veliku šansu – nakon udarca iz kornera Ballack je loptu glavom spustio do Baumana, no njegov udarac iz voleja završio je zamalo pored gola. Tri minute kasnije Latvijci su tražili jedanaesterac, ali sudac Riley nije vidio očiti prekršaj Baumana nad Verpakovskisom.

U 59. minuti Voellerovi izabranici su propustili novu veliku priliku za pogodak. Lahm je odlično prošao po lijevoj strani, ubacio dobru povratnu loptu na pet metara, Kuranyi i Schweinsteiger su zakasnili, a Ballackov udarac je u posljednji čas izblokiran. Desetak minuta kasnije Kuranyi je s lijeve strane izvrsno ubacio loptu u peterac, a Bobic je, iako je Kolinko već bio savladan, zakasnio. Posljednju šansu za njemačku propustio je Miroslav Klose koji je u sudačkoj nadoknadi iz čiste pozicije s pet metara promašio vrata Letonije.

PORTO – Stadion Bessa. Gledatelja: 30.000. Glavni sudac: Michael Riley. Pomoćnici: Philip Sharp, Glenn Turner. Četvrti sudac: Alain Hamer.

LATVIJA: Kolinko, Isakovs, Zemlinskis, Stepanovs, Blagonadezdins, Bleidelis, Lobanovs (od 70. Laizans), Astafjevs, Rubins, Prohorenkovs (od 67. Pahars), Verpakovskis (od 90. Zirnis).

NJEMAČKA: Kahn, Friedrich, Worns, Baumann, Lahm, Hamann, Schneider (od 46. Schweinsteiger), Ballack, Frings, Bobic (od 67. Klose), Kuranyi (od 78. Brdaric).

Žuti kartoni: Isakovs, Astafjevs (Letonija), Friedrich, Hamann, Frings (Njemačka).

Poredak u grupi D Češka 6 Njemačka 2 Nizozemska 1 Latvija 1