Nogomet
0

Euro 2004: Hrvatska - Francuska 2:2

NINA
U drugom susretu 2. kola grupe B 12. prvenstva Evrope u četvrtak navečer u portugalskom gradu Leiriji najbolji nogometaši Francuske i Hrvatske igrali su neodlučeno - 2:2 (1:0).

Na stadionu "Dr. Magales Pessoa", pred oko 30.000 gledatelja, susret je vodio Kim Nielsen iz Danske.

Strijelci su bili Tudor u 22. (autogol) i Trezeguet u 64. minuti za Francuze, a Rapaić u 48. (iz jedanaesterca) i Pršo u 52. minuti za Hrvate.

Žute kartone dobili su Vieira i Dacourt iz francuske reprezentacije, te Tudor, Rosso, R.Kovač i Leko iz reprezentacije Hrvatske.

Za Francusku su nastupili Barthez, Thuram, Silvestre, Desailly, Vieira, Gallas (Sagnol), Dacourt (Pedretti), Trezeguet, Wiltord (Pires), Zidan i Henry, a za Hrvatsku Butina, Šimić, Šimunić, Tudor, R.Kovač, Rosso, Šokota (Olić), Bjelica (Leko), N.Kovač, Rapaić (Mornar) i Pršo.

Reprezentacija Hrvatske napravila je istinsku senzaciju igrajući neodlučeno protiv službenog evropskog prvaka Francuske.

Može se reći da su reprezentativci Hrvatske bili bliži pobjedi, s obzirom na to da je u posljednjoj minutu Ivica Mornar imao stopostotnu priliku da osigura trijumf svom timu.

U prvom poluvremenu reprezentacija Francuske je dominirala terenom. Njeni igrači su dugo držali loptu i lako sprječavali svaki napad protivnika. Rezultat takve igre bilo je i vodstvo od 1:0, iako je to bio autogol Tudora.

U drugom poluvremenu slika je bila potpuno drugačija. Hrvatska je igrala mnogo angažiranije i slobodnije, imala značajnu terensku inicijativu i nijednog trenutka nije respektirala renomiranog protivnika. Zahvaljujući takvoj igri, Hrvatska je uspjela ne samo da izjednači rezultat (1:1), nego i da dođe u vodstvo (2:1): najprije je Rapaić iz jedanaesterca u 48. minuti izjednačio rezultat, da bi potom Pršo u 52. postigao vodeći pogodak.

Napadač Juventusa Trezeguet je na neobičan način izjednačio rezultat na 2:2, nakon grube pogreške Tudora, ali je prethodno igrao rukom, što sudac Nielsen nije sankcionirao, smatrajući da je lopta napucana.

U ekipi Francuske zapaženiji su bili golman Barthez i Thuram, a u hrvatskoj reprezentaciji osim Rapaića, Prše i Bjelice veoma dobru igru pružio je i lijevi bek Šimić.

U prvoj utakmici drugog kola ove grupe Engleska je, također, u četvrtak, svladala Švicarsku s 3:0.

U prvom kolu Hrvatska je igrala neodlučeno protiv Švicarske 0:0, dok je Francuska svladala Englesku s 2:1.

U idućem kolu Hrvatska igra protiv Engleske, a Francuska protiv Švicarske.

Poredak u grupi B

Francuska 4 boda Engleska 3 Hrvatska 2 Švicarska 1