Nogomet
0

Euro 2004: Grčka u polufinalu. Francuzi idu kući

Sarajevo-X
U drugom četvrtfinalu na Euru 2004 reprezentacija Grčke savladala je Francusku sa 1:0. Evropski prvak iz 2000. godine se oprostio od daljnjeg takmičenja, a najveća senzacija Grčka plasirala se među četiri najbolje reprezentacije Eura 2004.

Nogometna reprezentacija Grčke plasirala se u polufinale 12. prvenstva Evrope, pobijedivši sinoć u Lisabonu branitelja titule prvaka, reprezentaciju Francuske rezultatom 1:0.

Pobjedonosni pogodak postigao je Haristeas u 65. minuti.

Grci su, posebice u prvom poluvremenu, uspjeli neutralizirati Francuze na sredini terena, pa su tricolori vrlo rijetko bili u izglednim prilikama.

U 65. minuti Zagorakis je na desnoj strani uspio iz igre izbaciti Lizarazua, uputio odličan centaršut, a Charisteas sa sedam metara neometan glavom pogađa mrežu. Najizgledniju priliku za izjednačenje imao je Henry u 87. minuti, ali je glavom pucao koji centimetar kraj stative. Desetak minuta ranije Henry je promiješao grčku odbranu, ali je također slabo šutirao.

U polufinalu Grci će se 1. srpnja, u Portu, sastati s pobjednikom četvrtfinalnog susreta Češka - Danska.

Francuska - Grčka 0:1 (0:0)

Lisabon. Stadion Jose Alvalado. Gledatelja: 45.390. Sudac: Anders Frisk (Švedska).

FRANCUSKA Barthez, Gallas, Thuram, Silvestre, Lizarazu, Zidane, Dacourt (od 72. Wiltord), Makelele, Pires (od 79. Rothen), Henry, Trezeguet (od 72. Louis Saha).

GRČKA Nikopolidis, Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas, Karagounis, Katsouranis, Zagorakis, Basinas (od 85. Tsartas), Nikolaidis (od 61. Lakis), Charisteas.