O Kortrijku, Želji, reprezentaciji...
0

Ervin Zukanović: I drugi igrači trebaju dobiti priliku u dresu BiH

Razgovarao: Edin Isanović
Ervin Zukanović (24) član je belgijskog Kortrijka, tima koji je trenutno šesti na tabeli u nacionalnom prvenstvu. Sjajan defanzivni igrač, koji igra na poziciji stopera za naš portal govorio je o ambicijama njegovog tima, Belgiji, Plavima sa Grbavice i reprezentaciji...
Zukanović u dresu belgijskog prvoligaša
Zukanović u dresu belgijskog prvoligaša
Kako je došlo do realizacije transfera u Kortrijk i možete li nam reći nešto više o pomenutom klubu?

Pratili su me dok sam igrao za Eupen. Željeli su da realizuju transfer, potom su sve dogovorili s mojim bivšim timom i to je bilo to. Kortrijk je izuzetno stabilan klub, sa dobrim sistemom rada. Naposljetku, meni je bilo važno da mogu napredovati u karijeri, zbog toga sam i došao.

Da li ste zadovoljni svojim igrama i trenutnom pozicijom na tabeli?

Kada sam stigao prolazio sam period adaptacije i nisam bio na željenom i očekivanom nivou. Sada sam u odličnoj formi. Mislim da pružam kvalitetne partije. Što se tiče pozicije na tabeli, trenutno smo šesti i igramo dobro. Nadam se da ćemo ovako nastaviti.

Koliko možete u ovoj sezoni?

Imamo pravo na najveće ambicije. Pokušat ćemo se plasirati u finale kupa i u play- offu biti među prvih šest ekipa. Željan sam uspjeha, tako da ću dati maksimum. Igrat ću do krajnjih granica svojih mogućnosti. Tako razmišljaju i ostali saigrači. Nadamo se pozitivnom. Do sada se pokazalo da smo na dobrom putu.

Kako Vam je u Belgiji? Kako provodite slobodno vrijeme i s kim se najviše družite?

Ovdje sam već tri godine. Iskreno, osjećam se super. Navikao sam se i nemam nikakvih zamjerki. Nedavno je kod mene bio brat, prije toga i otac. Sada je djevojka sa mnom. Imam društvo.

Pratite li dešavanja u Premijer ligi BiH?

Svakako, pogotovo nastupe Željezničara. Tu sam počeo karijeru i zaigrao za prvi tim.

U nekim ranijim istupima za medije isticali ste da na Grbavici niste dobili pravu priliku. Zbog čega?

To je prošlost i nema smisla sada se vraćati unatrag. U to vrijeme u klubu su bili neki drugi ljudi. Uostalom, takav scenarij me još više motivisao.

S obzirom na dobre igre u belgijskom prvenstvu da li u budućnosti očekujete poziv u reprezentaciju?

Dobro pitanje. Ne volim govoriti o sebi, niti sam ikada volio. Ono što mogu reći jeste da je vrijeme da se probaju i drugi igrači, da im se pruži zaslužena prilika. Ne moraju uvijek kružiti ista imena, čitao sam kako će biti pozivani oni koji igraju u svojim klubovima. Međutim, nije bilo onako kako se naglašavalo.

Kako komentarišete posljednje rezultate državnog tima i hoće li, prema Vašem mišljenju, Sušić ostati selektor?

Sagledavajući dosadašnji učinak, ocjene su zaisata pozitivne. Napredovali smo. Međutim, ja imam svoje mišljenje i stav. Mislim da se moglo odigrati kvalitetnije u ključnim utakmicama. Znam da nije lako, da će neki pomisliti kako pametujem, ali je izuzetno bitan mentalitet. To je vrlo važno.

Gdje ćete provesti nadolazeće praznike?

U ponedjeljak igramo posljendnju utakmicu protiv Standard Liegea. U utorak idem kući na šest dana, jer mi je pauza kratka.

Poruka čitateljima portala Sarajevo-x.com?

Pozdravljam sve čitatelje najposjećenijeg internet portala u BiH. Želim svima puno uspjeha u 2012. godini.