Engleska
0

Errikson novi sportski direktor najstarijeg kluba na svijetu

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Švedski nogometni stručnjak, 61-godišnji Sven-Goran Eriksson, prihvatio je ponudu za dužnost sportskog direktora engleskog četvrtoligaša Notts Countyja, najstarijeg nogometnog kluba na svijetu.

Eriksson se tako na pomalo neobičan način vraća u engleski nogomet, nakon što je 2001. godine postao prvi strani selektor engleske reprezentacije. Tu je dužnost obnašao pet godina, a nakon toga je vodio Manchester City u sezoni 2007/08. Njegov posljednji angažman bio je u meksičkoj reprezentaciji, u kojoj je zbog loših rezultata u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo bio smijenjen u aprilu ove godone.

Notts County je potvrdio da Errikson na svoju novu dužnost stupa odmah, zajedno sa Tordom Gripom, koji mu je bio asistent u engleskoj reprezentaciji, a u klubu koji je trenutno član četvrte engleske lige (The League Two) imat će dužnost savjetnika. Plata švedskog stručnjaka ovisit će o rezultatima, a postat će i klupski dioničar, saopćio je Notts County.

  • Primamila me ideja za dužnost koja mi je ponuđena i jedinstvena prilika za izgradnju kluba na duže staze. Svoju sam trenersku karijeru počeo u jednom malom nižerazrednom klubu u Švedskoj kojeg sam poveo na put ka prvoj ligi. Ovo je prilika da to pokušam opet učiniti, ali ovoga puta s najstarijim klubom na svijetu – izjavio je Eriksson.

Notts Conuty, klub iz Nottinghama, osnovan je 1862. godine, a 1888. godine je zajedno s još 11 klubova bio suosnivač The Football League. Ovaj je klub 1894. godine osvojio FA Cup, što je i do danas jedini veliki klupski trofej, a posljednji put je član najvišeg razreda engleskog nogometa bio 1992. godine.