Napadač FK Sarajevo za Klix.ba
0

Ermin Huseinbašić: Naši individualci će obilježiti predstojeću polusezonu

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Ermin Huseinbašić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ermin Huseinbašić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jedan od nekoliko novih igrača koji su tokom zimske pauze stigli u redove FK Sarajevo je i napadač Ermin Huseinbašić. Bivši igrač Gradine je u razgovoru za portal Klix.ba između ostalog rekao da svoj dolazak na Koševo smatra velikim ličnim uspjehom te da vjeruje da je ekipa dovoljno kvalitetna za osvajanje titule prvaka BiH.

S obzirom na to da si mlad igrač i da te tek očekuje afirmacija, predstavi se čitateljima portala Klix.ba?

Rođen sam 1993. godine u Gradačcu. Nogometom se bavim od svoje šeste godine. Počeo sam igrati u Bosni, lokalnom klubu, a sa 12 godina sam prešao u Zvijezdu, gdje sam ostao do svoje sedamnaeste godine. Tada prelazim u Gradinu i dobivam priliku da igram za prvi tim. Sada sam član Sarajeva.

Ranije si nastupao za Gradinu. Kakav je to bio period u tvojoj karijeri?

Igrali smo 1. federalnu ligu i odmah sam shvatio kako je boriti se za opstanak. Te sezone smo uspjeli da opstanemo u takmičenju, a već naredne sezone smo ušli u Premijer ligu. Za Gradinu me, stoga, vežu dvije sasvim suprotne godine i osjećaji te polusezona u najelitnijem rangu.

Kako gledaš na svoj dolazak u Sarajevo. Smatraš li to velikim uspjehom i zašto?

Izuzetno sam sretan. Došao sam u Sarajevo, najveći klub u državi. Ponosan sam što imam priliku da igram za taj klub. Smatram da je uspjeh, naravno, imat ću priliku da igram pred najboljim navijačima u državi.

Do sada si upoznao ekipu. Realno gledajući, koliki je njen kvalitet i kakve su mogućnosti na proljeće?

Moram istaći da je ekipa zaista kvalitetna. Imamo nekoliko izvrsnih individualaca, koji će zasigurno u mnogome obilježiti predstojeću polusezonu. Smatram da su nam dometi veliki. Ako pokažemo potencijal i kvalitet, koji zasigurno imamo, možemo osvojiti titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Smatraš li da možeš učiniti više za ekipu od napadača koji su tokom zime napustili Sarajevo, uglavnom zbog neefikasnosti?

U Sarajevo sam došao kao mlad igrač, koji treba tek da se pokaže i dokaže na Koševu. Svjestan sam da je teško igrati u Sarajevu, jer je to veliki klub u kojem jednostavno morate dati i više nego što možete. Prije svega, nadam se da ću igrati i siguran sam da moje dobre igre neće izostati.

Šta ti je najveći motiv u karijeri?

Želim ostvariti dobre rezultate već u Sarajevu. Moj motiv jeste da nekada, zahvaljujući svom radu i trudu, zadužim dres jedne ekipe iz lige petice.

Utakmica sa Željezničarom je navijačima Sarajeva najvažnija u sezoni. Raduješ li se tom susretu?

Naravno, radujem se mnogo tom danu kada će Sarajevo igrati gradski derbi, a ja ću biti jedan od igrača bordo kluba, koji će zadužiti dres. Ako dobijem priliku da zabilježim nastup na toj utakmici dat ću sve od sebe, jer sam svjestan šta ta utakmica znači našim navijačima.

Mlad si igrač i karijera je pred tobom. Kada bi mogao birati, u kojem klubu bi volio zaigrati i zašto?

Prije svega, ispunila mi se želja, jer igram u Sarajevu. Nakon Sarajeva, želim da se okušam u inozemstvu, ali do toga ima još puno vremena. Na meni je samo da radim. Naravno, postoji želja da nastupam za neki veliki evropski klub, a koji tačno, baš i nisam razmišljao.