Nogomet
0

Eriksson novi selektor Obale Slonovače

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sven-Göran Eriksson, 62-godišnji švedski nogometni trener, novi je selektor reprezentacije Obale Slonovače, odlučio je tamošnji nogometni savez.

Obalu Slonovače je na Svjetsko prvenstvo odveo bosanskohercegovački trener Vahid Halilhodžić, koji je dobio otkaz nakon neuspjeha na afričkom Kupu nacija, na kojem su Drogba i društvo takmičenje završili već u četvrtfinalu porazom od Alžira.

Obala Slonovače imala je status prvog favorita tog takmičenja, a čelnici saveza pred Halilhodžića su postavili cilj osvajanja naslova kontinentalnog prvaka. Barem su tako tvrdili nakon što su mu uručili otkaz.

Vrh saveza poželio je prvo umjesto Halilhodžića na klupu postaviti Nizozemca Guusa Hiddinka, ali je on njihovu ponudu odbio. Potom su se kao kandidati za taj posao spominjali francuski nogometni stručnjak Philippe Troussier, Velšanin Mark Hughes, bivši Realov trener iz Njemačke Bernd Schuster, kao i sam Eriksson, koji je na kraju i dobio posao, iako je i sam vjerovao da će prednost dobiti trener s francuskog govornog područja.

Eriksson već ima dosta selektorskog iskustva, budući da je od 2001. do 2006. godine bio na čelu engleske reprezentacije. Tri puta je na velikim takmičenjima s Englezima ispadao u četvrtfinalu, na Svjetskim prvenstvima 2002. i 2006. godine, odnosno na Euru 2004. godine.

Nakon odlaska s klupe "Gordog Albiona" vodio je Manchester City, a u ljeto 2008. godine bio je imenovan za selektora meksičke reprezentacije, ali je zbog loših rezultata u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo bio smijenjen u aprilu prošle godine. Napustio je meksičku klupu nakon deset mjeseci rada i s omjerom od šest pobjeda, jednog remija i šest poraza.

Prošloga ljeta je Eriksson postao sportski direktor u engleskom četvrtoligašu Notts Countyju. Kada je stupio na tu dužnost, potpisavši petogodišnji ugovor, ambiciozno je iznio dugoročni plan o proboju kluba u Premiership, najjači razred engleskog nogometa. Međutim, s vremenom se pokazalo da najstariji klub na svijetu, kada je profesionalni nogomet u pitanju, nema finansijsku moć koja bi podržavala takve apetite. Stoga je Eriksson u februaru ove godine dao ostavku na dužnost koju je obnašao u Notts Countyju.

Figurirao je nakon toga kao izgledni kandidat za funkciju novog selektora Nigerije. Ipak, put ga je poveo u Obalu Slonovače, koja će na Svjetskom prvenstvu igrati u "grupi smrti", sa Brazilom, Portugalom i Sjevernom Korejom...