Nogomet
3

PSV i Belgija dobili novu superzvijezdu

Totalsport
Zakaria Bakkali (Foto: AFP)
Zakaria Bakkali (Foto: AFP)
Senzacionalnu partiju pružio je 17-godišnji belgijski reprezentativac Zakaria Bakkali u dvoboju 2. kola holandskog nogometnog prvenstva, u kojem je njegov PSV u Eindhovenu nadigrao NEC iz Nijmegena 5-0.

Omaleni krilni napadač, porijeklom Marokanac rođen u Liegeu, postigao je hat-trick te time postao najmlađi strijelac hat-tricka u historiji Eredivisije. Dosadašnji rekorder Collins John zabio je prije deset godina svoj hat-trick s navršenih 18 godina.

Svaki od tri njegova pogotka, za 1-0 u šestoj, 2-0 u 47. i 5-0 u 82. minuti, bio je fantastičan: pri prvom je munjevitim udarcem lijevom nogom pogodio pod prečku, pri drugom također lijevom nogom, samo s desne strane, matirao gostujućeg golmana nakon sjajne finte šuta i solo prodora, da bi treći pogodak postigao također nakon solo prodora, gromovitim udarcem desnom nogom s lijeve strane u suprotan gornji ugao.

Oni koji ga poznaju bolje tvrde da se radi o neviđenom talentu koji će obilježiti vrijeme koje dolazi.

Bio mu je ovo inače tek četvrti nastup za prvu PSV-ovu ekipu. Sva je četiri upisao ove sezone.

Ove sedmice je dao gol i Zulteu iz Waregema u uzvratnom dvoboju 3. pretkola Lige prvaka.

U svibnju 2012. godine potpisao je trogodišnji profesionalni ugovor s klubom iz Eindhovena, za čije je mlade momčadi dotad nastupao. Umješnošću sportskog direktora Marcela Brandsa ovog je ljeta potpisao novi petogodišnji ugovor, do 30. juna 2018. godine.

Za sva tri gola u subotu mu je asistirao Jürgen Locadia. Preostala je dva pogotka, na asistencije Adama Mahera i Jetra Willemsa, postigao Georginio Wijnaldum.

Impresivno djeluje podatak da je PSV-ova ekipa koja je deklasirala NEC uz 93% preciznosti dodavanja u prosjeku stara 20 godina i 154 dana.

Uz Adnana Januzaja, u Bruxellesu rođenog 18-godišnjeg Kosovara koji ovih dana briljira u dresu Manchester Uniteda, belgijska reprezentacija ima dvojicu fantastičnih talenata.

Eredivisie, 2. kolo:

Heracles – Zwolle 1-3 NAC Breda – Heerenveen 0-2

Go Ahead Eagles – ADO Den Haag 2-1 PSV – NEC 5-0