Nogomet
29

Erdoganova politika ulazi i u sport: Fudbalski savez Turske otpustio 94 službenika

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Fudbalski savez Turske otpustio je 94 službenika, a sve u sklopu represivnih mjera predsjednika Turske Recepa Tayipa Erdogana nakon vojnog udara koji se desio 15. jula.

Ovo nisu prve promjene u FS Turske. Posljednjeg dana u julu saopćeno je da svi članovi tog Saveza i komiteta povezanih sa Savezom daju ostavke kako bi pomogli istragu nakon vojnog udara. Tada je kazano da će nacionalna prvenstva krenuti po predviđenom planu. Nakon ostavki, uslijedili su otkazi.

"Naš savez smatra potrebnim da razriješi dužnosti 94 osobe, uključujući regonalne, nacionalne i pomoćne sudije, članove regionalnog sudijskog komiteta i regonalne posmatrače", saopćeno je iz FS Turske.

Savez nije naveo više detalja, ali turski list Hurriyet, bez navođenja imena, tvrdi da je jedan od sudija radio u turskoj Super ligi.

Ovim se nastavlja niz ogromnih promjena u svim sferama Turske gdje otpuštaju, ali i hapse, sve one koji su povezani s pokretom Hizmet, jer se smatra da su upravo ljudi iz tog pokreta organizovali vojni udar.