Nogomet
0

EP u nogometu: Hrvatska - Švicarska 0:0

NINA
U premijernoj utakmici odigranoj danas na Evropskom prvenstvu hrvatska nogometna reprezentacija nije uspjela pobijediti reprezentaciju Švicarske.

Iako su Barićevi izabranici od 50. minute imali igrača više, tu prednost nisu znali iskoristiti i pitanje je hoće li bod iz jučerašnje utakmice na kraju biti dovoljan za prolaz u drugi krug takmičenja, jer Francuska i Engleska definitivno nisu timovi na kojima se može vaditi.

Švicarska se pokazala kao čvrst protivnik koji se ni u jednom trenutku nije predavao niti gubio koncentraciju, te je angažiranom igrom uspio, ne samo odbraniti gol s igračem manje, nego i nekoliko puta ozbiljno zaprijetiti. Iako je Hrvatska zaigrala u vrlo ofenzivnoj formaciji, sa Šokotom i Pršom u vrhu napada, te s Mornarom i Olićem po bokovima, izostala je poletna i brza igra poput one koju su Barićevi izabranici pokazali u Kopenhagenu protiv Danske.

Veći dio prvog poluvremena protekao je u individualnim pokušajima s obje strane, a Hrvatska je imala konkretnije prilike. Već u drugoj minuti Bjelica je iz slobodnog udarca pokušao ugroziti švicarski gol, ali je to bio lak plijen za golmana Stiela. U 15. minuti Frei se našao u odličnoj prilici, šutirao je jako po zemlji iskosa s desnog ruba šesnaesterca, Butina je kratko odbio loptu, a Rober Kovač otklonio opasnost.

Najbolju priliku Švicarska je propustila u 25. minuti kada je nakon udarca iz kuta Haas iz čiste situacije promašio Butinina vrata. Posljednjih desetak minuta prvog dijela pripalo je Hrvatskoj, koja je u 36. minuti propustila odličnu priliku za vodstvo. Nenad Bjelica je nabacio, a Niko Kovač iz neposredne blizine glavom poslao loptu iznad grede. Samo tri minute kasnije Olić je propustio iskoristiti najbolju priliku Hrvatske za vodstvo. Nakon slobodnog udarca obrana Švicaraca je pogriješila praveći ofsajd zamku, Šimunićev udarac glavom golman Stiel čudesno brani, a na loptu natrčava Olić koji s tri metra pogađa gredu.

Kada je u 50. minuti Vogel nakon prekršaja nad Šokotom ljutito napucao loptu i time zaradio drugi žuti karton, izgledalo je kao da će Hrvatska s igračem više uspjeti uspostaviti nadmoć na terenu, no do toga nije došlo. Švicarci su trkom i čvrstom igrom u odbrani čuvali rezultat.

Nakon niza poluprilika i akcija bez konkretne završnice u 70. minuti golman švicarske reprezentacije je pogriješio, lopta ga je prilikom istrčavanja preskočila, no uspio ju je stići i zaustaviti na metar ispred gol crte. Iako su bili s igračem manje, igrači trenera Kuhna su napravili nekoliko dobrih prilika za pogodak.

U 77. minuti Butina je dobrom intervencijom obranio neugodan udarac Huggela s dvadesetak metara, a u 83. minuti Robert Kovač je u posljednji trenutak blokirao šut Hakana Yakina. U posljednjih deset minuta Hrvatska nije uspjela nijednom ozbiljnije zaprijetiti švicarskom golmanu.

Švicarska – Hrvatska 0:0

LEIRIA - Stadion Dr. Magalhăes Pessoa. Gledatelja: 24.000. Glavni sudac: Lucilio C. Batista. Pomoćnici: Paulo Januário, José Cardinal (svi Portugal).

ŠVICARSKA: Jörg Stiel, Bernt Haas, Murat Yakin, Patrick Müller, Christoph Spycher, Benjamin Huggel, Johann Vogel, Raphael Wicky (od 83. Henchoz), Hakan Yakin (od 86. Gygax), Stéphane Chapuisat (od 54. Celestini), Alexander Frei. Trener: Jakob Kuhn.

HRVATSKA: Tomislav Butina, Dario Šimić (od 61. Srna), Robert Kovač, Josip Šimunić, Boris Živković, Ivica Mornar, Niko Kovač, Nenad Bjelica (od 84. Rosso), Ivica Olić (od 46. Rapaić), Tomo Šokota, Dado Pršo. Trener: Otto Barić.

Žuti kartoni: Vogel, Stiel (Švicarska), Pršo, Bjelica, Rapaić, Mornar, Živković (Hrvatska)

Crveni karton: Vogel (drugi žuti, 50.).