Razgovor za Klix.ba
59

Enver Marić: Bh. reprezentacija ima odlične golmane

Razgovarao: Edin Isanović
Jedan od najboljih bh. golmana u historiji je, bez ikakve dvojbe, Enver Marić, legenda mostarskog Veleža. Bio je sklon čudesnim intervencijama koje su često donosile rezultatsku prevagu za njegove klubove. U intervjuu za Klix.ba je govorio o Rođenima, Premijer ligi BiH, čuvarima mreže državnog tima, stadionima na kojima je bio najveći pritisak u bivšoj jugoslavenskoj ligi.
Enver Marić s Mešom Baždarevićem (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Enver Marić s Mešom Baždarevićem (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nedavno ste prisustvovali utakmici Velež - Sarajevo. Kako ocjenjujete kvalitet Premijer lige BiH i koliko znate o golmanima u bh. eliti?

Posmatrao sam tu utakmicu, ali objektivno ne znam baš puno. Recimo, u dvoboju Veleža i Bordo tima sam primijetio dvije ili tri izvanredne reakcije čuvara mreže Sarajeva Adija Adilovića. I Dejan Bandović daje sigurnost među stativama mostarskog tima. Od domaćih igrača jak dojam na mene je ostavio Brković. Vidi se da u njima ima potencijala, samo treba raditi. Vrlo talentirani nogometaši. Vjerujem da i u ostalim bh. klubovima ima potencijala. Mladi igrači mogu uspjeti samo ako igraju, zato im treba pružiti šansu.

Mogu li Rođeni u uzvratu polufinala Kupa BiH, koje se igra u srijedu, eliminirati Široki Brijeg?

Rezultat 1:0 daje nadu, ali je i opasan za oba suparnika, za Velež ako krene otvoreno i primi pogodak. S druge strane, ako tim sa Pecare u ranoj fazi utakmice primi gol, ne dajem im baš previše šanse za plasman u završnicu. Kup je uvijek pun iznenađenja. Mislim da Velež može proći dalje, ako ne u regularnom dijelu, onda nakon jedanaesteraca. Naravno, to bih volio, bio bih presretan.

Mislite li da Zmajevi imaju sigurne čuvare mreže?

Hasagića poznajem već dugo, on je vrlo dobar i kvalitetan golman. Begovića, koji brani u Engleskoj, često gledam preko TV-a, i on je odličan. O Šehiću, koji je u Turskoj, sam čuo sve najbolje, no, nisam ga gledao. Kao alternative se uvijek nude Avdukić, koji je branio u Borcu i sada je otišao u Iran, i Burić iz Lecha. Ne trebamo brinuti za tu poziciju. Ipak, ima tu jedan drugi problem, sve dok u reprezentaciji ne budu igrala tri ili četiri igrača iz domaćeg prvenstva nema pomaka, to odgovorno tvrdim. A da bi se došlo do te faze , treba popraviti stanje u bh. prvenstvu, pogotovo u pogledu infrastrukture. Jednostavno, BiH nema adekvatan stadion, gdje može igrati nacionalni tim. O pomoćnim terenima da i ne govorim. Kada to popravimo bit će i igrača, jer na ovim prostorima talenta nikada nije nedostajalo.

Herta, tim u kojem ste dugo radili, vodi bitku za opstanak u Bundesligi. Mogu li i naredne godine igrati u elitnom razredu njemačkog nogometa?

Gledao sam utakmicu protiv Wolfsburga gdje su visoko poraženi. Bio sam tužan, volio bih da ostanu, ali će biti teško. Kako igraju sada, to je vrlo zabrinjavajuće, nisam optimista. Dobro su krenuli, ali su promijenili tri trenera u tri mjeseca. To je poremetilo atmosferu i to vidim kao jedan od razloga za aktuelno stanje.

Dugo ste branili u jugoslavenskoj ligi. Koji Vam je gostujući teren ostao u sjećanju kao teren s najžešćim pritiskom domaćina i zašto?

Priština! Publika je bila nevjerovatna. Sudije su im bile poprilično naklonjene. Znalo se desiti da u prvom poluvremenu ne možeš preći centar, jer odmah mašu ofsajd. Atmosfera je uvijek bila paklena, navijači su voljeli svoj klub i maksimalno su ga podržavali. Naravno, zanimljivo je bilo igrati na Marakani, na stadionu Partizana, tadašnjem JNA, potom na starom Dinamovom terenu, koji je imao odličnu travu. Osim Prištine, pamtim da je žestoko bilo u Zenici i Banjoj Luci.

Jeste li ikada za vrijeme karijere pobjegli iz karantina?

Nisam. Ponašao sam se kao profesionalac. Ne razumijem igrače koji to rade.

Ko je bio Vaš idol kada ste počinjali karijeru?

Ivan Ćurković. Stanovao je u mom dvorištu i kada bih ja branio mislio sam da on to gleda. Čovjek nikada nije pogledao. Bacao sam se po betonu i zemlji da bi on to primijetio (smijeh). Ipak, vremenom sam doživio da on meni bude zamjena. Reprezentacija je igrala protiv Rusije u Moskvi. On je fantastičan čovjek i sportaš, puno mi je pomogao, a mi Mostarci se pazimo međusobno.