O Kini, Ćiri, reprezentaciji BiH...
0

Enver Lugušić: Vedo, dođi u Kinu i nećeš pogriješiti

Razgovarao: Edin Isanović
Enver Lugušić je ostao upamćen kao čuvar mreže koji je imao fantastične reakcije. U svojoj karijeri branio je za Lokomotivu i Jedinstvo iz Brčkog, FK Sarajevo, Apolon, Konyaspor i Kayserispor. U prijateljskim utakmicama upisao je dva nastupa za A tim reprezentacije bivše Jugoslavije. Lugušić je trenutno trener golmana u kineskom Shandong Lunengu, koji je nacionalno prvenstvo završio na petom mjestu. Nekadašnji golman bordo tima boravi u glavnom gradu BiH i iskoristili smo priliku da razgovaramo. Za Sarajevo-x.com je govorio o životu u Kini, bh. reprezentaciji, Ćiri Blaževiću, Safetu Sušiću, timu sa Koševa, nekadašnjoj jugoslovenskoj ligi...
Detalj sa treninga
Detalj sa treninga
Vaš klub je prvenstvo završio na petom mjestu?

Tako je, kao što je poznato, prošle godine sam radio kao trener u Shanghai Shenhuu. U to vrijeme je prvi šef struke bio bivši selektor bh. reprezentacije Ćiro Blažević. Potom je on otišao u Iran, a ja sam preselio u Shandong Lunengu kod Branka Ivankovića. Nažalost, ove sezone osvojili smo peto mjesto, a hrvatski trener je odstupio.

Koliko dugo živite u Kini i kako ste se adaptirali?

Ukupno tri godine, a postoji mogućnost da ostanem još dvije. Lijepo mi je, mada je početak bio izuzetno težak. Kada sam stigao komunicirao sam na engleskom koji svi govore. Sada izađem na ulicu i često mi se desi da mi ljudi prilaze i govore kako cijene ono što radim.

Naslov je ove sezone osvojio Guangzhou, tim koji u svojim redovima želi našeg reprezentativca Vedada Ibiševića?

Sasvim zasluženo. Dakako, treba istaći da su oni tek ušli iz nižeg ranga, ali imaju ambicioznog predsjednika koji želi stvoriti moćan tim. Prije početka prvenstva doveli su Clea iz Partizana i Darija Concu, koji je u to vrijeme bio najbolji igrač brazliske lige. Ovo pokazuje o kakvom se timu radi. Vidio sam u kineskim novinama da žele Ibiševića i da nude 10 miliona eura ili dolara. Iako se dvoumi ja bih mu preporučio da prihvati ponudu. Vedo, dođi i nećeš pogriješiti. Čak i ako bude tražio više novca mislim da će oni pristati. Ako bi realizovao transfer to bi bilo dobro za bh. nogometaše. Volio bih da dođe. Bitno je istaći da se profesionalni nogomet u Kini igra posljednjih 11 godina i da je trenutno u velikoj ekspanziji. Vidjet ćete gdje će biti za nekoliko sezona. Ovih dana u ligu stiže i Anelka koji će potpisati za Shanghai Shenhuu.

Bili ste u stručnom štabu reprezentacije BiH kada je Zmajeve prije dvije godine eliminisao Portugal u baražu. Kako danas gledate na taj period?

Ostala je velika žal. No, postavlja se pitanje - koliko smo realni? Mislim da je Portugal bio kvalitetniji i zasluženo otišao na jug Afrike.

Isti suparnik ostavio nas je u čekaonici u dodatnom razigravanju za odlazak na EURO 2012. Jeste li pratili utakmice?

Svakako. Bit će sljedeći put treća sreća (smijeh). Mislim da su Ronaldo i saigrači opet zasluženo izborili plasman na EURO 2012. Međutim, ono što sam primijetio jeste da je selektor Sušić sa svojim stručnim štabom odlično odradio posao. Državni tim je iz godine u godinu sve jači. Afirmisani su novi igrači. Mislim na Lulića, Mujdžu, Medunjanina i Begovića. Vjerujem da ćemo otići na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Lugušić ispred najvećeg Bude u Aziji
Lugušić ispred najvećeg Bude u Aziji
Sa Ćirom Blaževićem ste zajedno radili u nacionalnom timu i u Kini. Da li ste u kontaktu?

Apsolutno! Čujemo se svaka dva ili tri dana. Žali za Kinom. Potpisao je ugovor sa Sanat Mes Kermanom da, ako ih ostavi u ligi, bude bogato nagrađen. Zanimljivo, u trenucima kada je stigao bili su posljednji, a sada su četrnaesti od osamnaest klubova. Sigurno će uspjeti u svojoj misiji. Često spominje epizodu u bh. reprezentaciji. Žali što nismo ostali upisani u historiji kao prva generacija koja je izborila veliko takmičenje. Uvijek daje podršku Safetu Sušiću. Ćiro je izuzetan trener, inteligentan, promućuran, lider.

Vratimo se Vašoj karijeri. Gdje ste branili najbolje?

U Konyasporu, definitivno. Dobio sam i zlatne rukavice. Iskreno, tada sam mislio da mi niko ne može dati gol (smijeh). Pamtim i da sam dobro branio u gradskom derbiju protiv Željezničara. Bilo da se igra na Koševu ili Grbavici.

Jeste li imali neki ritual prije utakmice?

Jesam. Morao sam se dobro zagrijati i nogom dohvatiti prečku prije početka meča. Ako to ne bih uradio znao sam da taj dan nisam raspoložen.

Kada danas razmislite koji odbrambeni igrači su Vam olakšavali posao?

Nihad Milak, Ferid Radeljaš, Mirza Kapetanović i Davor Jozić. Oni su bili fenomenalni, a Milak je bio pravi kapiten.

Na kojem stadionu u bivšoj jugoslovenskoj ligi Vam je bilo najteže braniti i zbog čega?

U Kruševcu. Bio je loš teren i nikada nisam bio na očekivanom nivou. Sjećam se da sam na prvom gostovanju u ovom gradu shvatio da mi neće odgovarati.

Je li istina da nikada niste zakasnili na trening?

Da. Koliko sam odgovoran pokazat će vam sljedeći podatak: otkad sam trener golmana na svaki trening dolazim sat vremena ranije. Ne volim ništa prepuštati slučaju.

Enver sa suprugom Džanom
Enver sa suprugom Džanom
Slažete li se sa konstatacijom da bh. reprezentacija ne treba brinuti za budućnost kada govorimo o poziciji među stativama?

Definitivno! Tu je iskusni Hasagić te nešto mlađi Šehić, Avdukić i Begović. Asmir je izvanredan čuvar mreže, voli puno raditi i Stoke neće biti njegova posljednja stanica. Sigurno ide u veći klub, samo je pitanje vremena. On je ogroman dobitak za reprezentaciju. Često se čujem s njim. Čovječe, on je toliko cijenjen na Otoku...

Koje karakteristike treba imati vrhunski golman?

Odmah se sjetim šta mi je govorio moj uzor Enver Marić: 15-20 posto je talent, ostalo je naporan rad. Ipak, izuzetno je bitno da golman bude iznad 185 cm. Iker Casillas je, prema mom sudu, trenutno broj jedan u svijetu.

Pratite li dešavanja u FK Sarajevo?

Kada se ujutro probudim prvo pogledam kako je igralo moje Sarajevo. Stalno čitam i vaš portal, znam da su trenutno treći. Dobar posao je napravljen angažmanom Jiržija Plišeka. Uvjeren sam da će se Sarajevo na proljeće sa Željom i Širokim Brijegom boriti za naslov. Drago mi je da su tu Adilović i Hodžić. Obojica su kvalitetni golmani, a od Miloša Đurkovića puno će toga naučiti. To je veliki profesionalac i prije svega veliki čovjek.

Šta mislite o regionalnoj ligi?

Prema izvještajima sa utakmica Premijer lige BiH vidim da je malo gledalaca. Nema više one strasti koja je prije pratila nogomet. Slično je i u okruženju. Regionalna liga bi donijela dosta toga dobroga. Stadioni bi bili puni, igrale bi se kvalitetnije utakmice. Bio bi praznik za oči kao i nekada. Ipak, čini mi se da je prerano. Treba još pričekati. Neka vrijeme napravi svoje, a sigurno će se jednog dana igrati.