Za bolju igru na terenu
0

Englezima za SP preporučena Viagra

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zato jer bi moglo poboljšati njihove tjelesne performanse, ne u krevetu nego na travnjaku, engleskim nogometašima na SP-u u JAR-u sugerisano je korištenje Viagre.

Pfizerov lijek protiv seksualne impotencije, koji se također često propisuje bolesnicima s povišenim krvnim pritiskom, koriste, javna je tajna, i mnogi sportisti, s obzirom na pretpostavku da širenjem krvnih žila njen osnovni sastojak, sildenafil, obogaćuje mišiće, pa time posredno pojačava tjelesne predispozicije sportista.

Upravo iz tog razloga je sportski naučnik iz Velike Britanije, Richard Pullen, savjetovao stručnom stožeru engleske reprezentacije, na čelu s Fabijem Capellom, da u Južnoafričku Republiku sa sobom ponese Viagru.

  • Razložio sam im potencijalne koristi koje bi im korištenje Viagre moglo donijeti, s obzirom da se utakmice igraju na prilično visokim nadmorskim visinama – rekao je Pullen naglasivši:

  • Naučno je dokazano da proces koji lijek izaziva u organizmu, povećavanjem krvnih žila, može podići performanse pojedinih sportista. Sastojak iz Viagre, sildenafil, koriste nogometni klubovi u Južnoj Americi, kao i pojedini biciklisti. On nije na popisu nedopuštenih, dopinških sredstava.

  • Siguran sam da će više reprezentacija-sudionica SP-a razmisliti o uzimanju Viagre.

  • Valja, međutim, upozoriti na moguće nuspojave, poput pomućenog pogleda, glavobolje ili crvenila na licu.

Engleska reprezentacija će tokom turnira u JAR-u boraviti u Rustenburgu, na 1.500 metara nadmorske visine.

Prijedlog bi trebao najprije izanalizirati glavni ljekar u Capellovom stručnom stožeru Gary Lewin. Nakon njegove eventualne preporuke, sljedeća bi instanca u procesu bilo mišljenje talijanskog trenera, dok bi konačnu odluku, obzirom da se radi o zdravlju njih samih, donijeli igrači.

Iz Engleskoga su nogometnog saveza (FA), međutim, izrazili nesklonost takvom načinu stimulisanja:

  • Naravno da lijekarski tim engleske nogometne reprezentacije u saradnji s vrhunskim timom naučnika istražuje optimalne nutricionističke mogućnosti za SP. Svejedno, nije bilo rasprave o Viagri. Ne planiramo nositi je sa sobom u Južnoafričku Republiku niti je propisivati nogometašima – izjavio je glasnogovornik FA-a.