Jose Mourinho
0

"Englezima nedostaje vrhunski golman"

Totalsport
Jose Mourinho (Foto: AP)
Jose Mourinho (Foto: AP)
Jose Mourinho, jedan od najboljih, ako ne i najbolji svjetski nogometni trener, detektirao je razloge neuspjeha engleske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Portugalski trofejni strateg, trener madridskog Reala, smatra da Englezi nemaju klasne igrače na dvije vitalne pozicije – golmanskoj i prvog napadača.

"Bez golmana svjetske klase ne može osvojiti najveće trofeje u nogometu, Svjetsko prvenstvo ili Ligu prvaka. Uzmite za primjer Španiju. Golman Barcelone je Španac. Golman Reala je Španac, isti je slučaj u madridskom Atleticu. U Engleskoj golman Chelseaja nije Englez, golman Manchester Uniteda nije Englez, a niti golman Arsenala nije Englez. Liverpool ima španskog, a ne engleskog golmana. Prema tome, u najevećim engleskim klubovima nema niti jednog domaćeg golmana.

Englezima, dakle, nedostaje čuvar mreže svjetske klase, ali i vrhunski istureni napadač", smatra portugalski trener...

"U Manchester Unitedu imate Waynea Rooneyja, ali on je ipak druga špica. Bez klasnog isturenog napadača, teško je osvajati velika takimičenja, to je ono što Englezima nedostaje", zaključio je Mourinho.