Nogomet
0

Englezi započeli pobunu protiv FIFA-e

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Iz Engleskoga su nogometnog saveza (FA) odlučili protiv Međunarodne organizacije (FIFA) ujediniti sve poražene saveze pri prošlosedmičnom biranju domaćina Svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. godine.

Inicijativu je pokrenuo glavni sekretar FA-a Alex Horne, koji se najviše uzbudio zbog činjenice da je FA na promotivnu kampanju za organizaciju turnira 2018. godine potrošio ogromnih 15 miliona funti.

"Alex je vrlo nesretan ishodom odlučivanja te traži podršku jednako razočaranih saveza kako bi zajedničkim apelom poraženih od FIFA-e zatražio proceduralne reforme pri budućim izborima domaćina. Nazvao je dosad kolege iz Sjedinjenih Država, Australije, Španije, Portugala, Belgije i Holandije. Želimo skupiti podršku svih tih saveza kako bismo na FIFA-u krenuli s preciznim zahtjevima za promjenama ", izjavio je The Sunu neimenovani Horneov blizak saradnik.

Isti izvor piše da Horne traži troškovni limit koji bi budući kandidati smjeli uložiti u promidžbenu kampanju, kao i višestupanjski proces odlučivanja. Isti bi u ranijoj fazi eliminirao određen dio kandidata, koji bi tako uštedjeli podosta novca. Dosad su ga bili primorani investirati praktički do svečanog trenutka objave pobjednika prošlog četvrtka u Zürichu.