Nogomet
1

Englezi tokom januarskog prelaznog roka potrošili 175 miliona funti, oborili rekord sezone

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Engleski klubovi su tokom posljednjeg januarskog prelaznog roka potrošili najviše u posljednjih pet godina kada je riječ o istom periodu, a radi se o 175 miliona funti, odnosno 231 milion eura. Osim toga, postavili su novi rekord sezone, jer je u aktuelnoj sezoni 2015/2016. potrošeno više od milijardu funti.

Dva kluba koja su u posljednjim trenucima dovela pojačanja su Stoke i Everton. Stoke je kupio Giannellija Imbulu od Porta za 18,3 miliona funti, dok je Everton na napadača moskovskog Lokomotiva Oumara Niassea potrošio 13,5 miliona funti.

Prethodni rekord je postavljen u sezoni 2014/2015. kada su engleski premijerligaši potrošili ukupno 965 miliona funti.

Novom rekordu su doprinijeli transferi koje su napravili klubovi iz druge polovine tabele, koji investiraju kako bi sačuvali svoje mjesto u engleskoj Premierligi.

Od ukupno 175 miliona funti potrošenih u januarskom prelaznom roku, 45 miliona funti je otišlo klubovima iz Premierlige, u Championship 20, a u inozemstvo 110 miliona funti.

Klubovi koji se nalaze na pozicijama od prve do osme nisu dovodili pojačanja posljednjeg dana prelaznog roka, ali ni tokom mjeseca nije bilo velikih transfera. Arsenal je iz Basela za pet miliona funti doveo veznjaka Mohameda Elnenyja. Manchester City je posudio Anthonyja Caceresa iz Melbourne Cityja, dok Tottenham i Manchester United nisu dovodili nove igrače.