Otvorena istraga o incidentima
7

Englezi službeno prijavili Srbiju UEFA-i i zatražili kažnjavanje

Totalsport
Engleski nogometni savez (FA) poslao je službeni protest Evropskoj nogometnoj federaciji (UEFA) zbog događaja tokom i nakon utakmice koju su utorak odigrale U21 reprezentacije Srbije i Engleske.

Mladi Englezi su pobjedom 1-0 u Kruševcu ostvarili plasman na Evropsko prvenstvo, ali utakmica je ostala u sjeni masovnog fizičkog obračuna između igrača i članova stručnog štaba obje ekipe.

Prije toga je engleski igrač Danny Rose dobio crveni karton zbog obračuna s publikom koja ga je rasistički vrijeđala, a mladić je kasnije otkrio i da je tokom utakmice pogođen s dva kamena. Iz Srbijanskog nogometnog saveza (FSS) su relativizirali cijeli problem i praktički svu krivnju svalili na Rosea, optuživši ga da je započeo incident.

U srijedu navečer je stigao odgovor iz FA-a koji je saopćenjem potvrdio da je uputio protest UEFA-i i zatražio kažnjavanje FSS-a.

"Šokirani smo i žalosni zbog strašnih događaja koji su se dogodili u utorak navečer u Srbiji. Naši igrači i treneri su bili meta rasističkog vrijeđanja i nasilja, a tokom cijele utakmice su ih gađali raketama. To što se dogodilo je neoprostivo i neprihvatljivo. Nakon što smo skupili dokaze, tokom srijede smo uputili službeni protest UEFA-i. Pozivamo UEFA-u na najsnažniju moguću akciju protiv FSS-a, navijača i svih drugih koji su odgovorni za nasilje. Nijedna nogometna ekipa ne bi smjela igrati u takvom ozračju", stoji u saopćenju FA-a koje je potpisao glavni sekretar Alex Horne.

Naknadno je stigla i potvrda da je UEFA otvorila istragu o događajima u Kruševcu.