Scudamoreove reforme
0

Englezi klubovima spremaju premierligaški MMF

Totalsport
Vodstvo Premier lige objavilo je u utorak namjeru uplitanja u kvote igrača (25 maksimalno, najviše 17 kupljenih), ali i u finansijsko poslovanje engleskih nogometnih klubova.

Direktor Premier lige Richard Scudamore potvrdio je ove vijesti, te dodao da je pravilo o “domaćim igračima” dočekano podrškom od svih dvadeset engleskih prvoligaša.

Od sljedeće sezone klubovi neće smjeti brojati više od 25 igrača, od kojih ne više od 17 njih može biti kupljenih i starijih od 21 godine.

Kada je riječ o “domaćim igračima”, to se pravilo odnosi na nogometaše koji su mlađi od 21 godine i barem tri godine treniraju u profesionalnom sastavu Engleske ili Walesa.

Također, klubovi će morati imenovati 25 igrača krajem augusta kada se zatvara prelazni rok, te ponovno krajem januara”, sukus je Scudamoreovih reformi koje prenose engleski mediji.

Klubovi će također izgubiti apsolutnu finansijsku neovisnost budući da će Premier liga imati pravo intervenirati i odrediti jesu li ili nisu sposobni realizirati transfere, odnosno u potpunosti ispunjavati ugovorene obaveze spram svojih igrača, kreditora ili partnera. Odnosi se to na klubove gubitaše, koji neće poslovati likvidno.

Takvima će nadležno vijeće Premier lige moći rebalansirati budžet prilagođavajući ga kriznim situacijama, baš kao što to Međunarodni monetarni fond čini u državama čijim finansijskim sistemima prijeti bankrot.

Nadležno će interventno vijeće tako imati ovlasti stopirati eventualnu kupnju pojačanja ili narediti rasprodaju.

  • Svih se dvadeset premierligaških klubova načelno složilo s prijedlogom promjena, ponajprije iz razloga odgovornosti - otkrio je Scudamore.