Nakon priznanja o primitku mita
1

Englezi i Nijemci ogorčeni na Blattera, Brazilci na Havelangea

Totalsport
Joao Havelange i Sepp Blatter
Joao Havelange i Sepp Blatter
Skandalozno priznanje predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Seppa Blattera da je pokušao zatajiti korupciju svog prethodnika Joaa Havelangea i bliskog saradnika Ricarda Teixeire, izazvalo je bijesne reakcije iz Njemačke i Velike Britanije, pa čak i iz Brazila.

Brazilac Havelange (96) je 24 godine bio na FIFA-inom čelu. Prije 14 godina, 1998., zamijenio ga je upravo Blatter, njegov dotadašnji glavni sekretar. Teixeira (65) je pak 23 pune godine, skroz do prošlog marta, vodio Brazilski nogometni savez (CBF). Teixeira je inače nekadašnji Havelangeov zet.

U srijedu je FIFA po nalogu Švicarskog vrhovnog suda na svojim internetskim stranicama objavila dokument kojim se potvrđuje da je Teixeira do 1997. godine primio 12.74, a Havelange 1.5 miliona švicarskih franaka mita.

Novac im je za dodjelu televizijskih prava uplaćivala kompanija International Sports and Leisure (ISL), čija je propast 2001. godine dovela do sudskog epiloga koji je FIFA morala šokantno priznati, pogotovo zbog toga što je blagoslovila nagodbu optuženog dvojca sa Švicarskim tužilaštvom, koje je 2010. godine spremno obustavilo postupak po primitku 5.5 miliona eura. Vrhovni sud, međutim, smatrao je da slučaj ne smije biti zataškan i sudsko je rješenje na kraju objavljeno prošle srijede.

U subotu su se javili šokirani Nijemci. Predsjednik Bundeslige Reinhard Rauball zatražio je izvanrednu Blatterovu ostavku, dok je predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Wolfgang Niersbach konstatirao:

"Reakcija FIFA-ina predsjednika me šokirala. Ukoliko je odgovor najvišeg FIFA-ina dužnosnika na korupciju u vlastitim redovima da to tada nije bile ilegalno, onda se DFB, ako ništa drugo, mora distancirati od FIFA-ina stava".

Reagirao je i predstavnik konzervativne stranke iz Britanskog parlamenta Damian Collins.

"Ako je gospodin Blatter znao za koruptivni čin i odobrio ga, mora istog trenutka podnijeti ostavku!".

Bez počasti Joao Havelange ostat će u Brazilu. Olimpijski stadion u Rio de Janeiru, koji nosi njegovo ime, najvjerojatnije će dobiti novi naziv. Kritičari ujedinjeni u nastojanju za promjenu imena stadiona udružili su se u kampanju i predložili nekadašnjeg trenera brazilske reprezentacije Joaa Saldanhu kao novog zaštitnika stadiona.