SP 2010.
0

FOTO / Engleze će u luksuznom kampu ugostiti bogato afričko pleme

Sarajevo-x.com
Bafokeng centar
Bafokeng centar
Engleska reprezentacija će za vrijeme Svjetskog fudbalskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici biti smještena u luksuznom kampu Royal Bafokeng koji se nalazi u selu Phokeng, nekoliko kilometara od grada Rustenburga, gdje će 12. juna odigrati prvu utakmicu protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Kamp ima 68 hotelskih soba, uključujući četiri predsjednička i dva kraljevska apartamana, šest igrališta, otvorene i zatvorene bazene, teretanu i moderni medicinski centar.

Kompleks se nalazi na 1.500 metara iznad nivoa mora, što igračima omogućava da odrade neophodne visinske pripreme.

Kompleks i stadion kapaciteta 42.000 mjesta u Rustenburgu su u vlasništvu kraljevskog plemena Bafokeng za koje se vjeruje da je najbogatije pleme na svijetu, nakon što su 1924. godine na njihovoj zemlji otkrivene naslage platine.

Bogatstvo koje posjeduju omogućava im da investiraju u projekte poput ovog. Od svih deset stadiona na kojima će biti igrane utakmice prvenstva ovaj u Rustenburgu jedini je u vlasništvu neke lokalne zajednice.
Engleske igrače će u selu Phokeng dočekati afrički plesači i kralj plemena Bafokeng.

Novinar TV kuće Sky News Chris Skudder, koji je napravio reportažu kampa engleske reprezentacije, kaže da je u blizini luksuznog kompleksa, uprkos bogatom plemenu koje tu živi, vidljivo siromaštvo.

Mnoštvo malih koliba domovi su siromašnih, ali se čini da život u ovoj zajednici polako ide nabolje, napisao je novinar u svojoj reportaži.