Proglašeni krivim
0

Engleskom huliganu-ubici tri, talijanskom osam godina zatvora

Totalsport
Michael Dye
Michael Dye
U srijedu je na tri godine zatvorske kazne osuđen 41-godišnji navijač engleske nogometne reprezentacije Ian Mytton, proglašen krivim za septembarsku smrt tri godine starijeg velškog navijača.

Uoči kvalifikacijske utakmice za Euro 2012. između Engleske i Walesa na Wembleyju devetog septembra ove godine Mytton je s petoricom prijatelja prišao Michaelu Dyeu nokautiravši ga šakom. Nesretni je Velšanin od snage udarca pao na tlo udarivši svom snagom glavom o asfalt. Od posljedica puknuća lubanje i oštećenja mozga ubrzo je preminuo.

Mytton, koji nije imao namjeru ubiti suparničkog navijača, pokajao se za svoj zločin, te mu je sudija za olakotne okolnosti uzeo njegov osjećaj krivnje i činjenicu da nikad nije bio kažnjavan, kao i da nema policijski dosje zbog huliganskih ispada. Zbog toga će njegova kazna najvjerojatnije biti prepolovljena, te će mu preostalih 18 mjeseci predstavljati rok kušnje.

Istodobno je u Cataniji na osam godina zatvora osuđen Antonio Speziale, talijanski huligan koji je sudjelovao u ubistvu policajca Filippa Racitija tokom sicilijskog derbija između Catanije i Palerma u februaru 2007. godine. Skupa s grupicom domaćih huligana Speziale je iz stadionskog zahoda istrgnuo umivaonik, te ga s tribina bacio prema travnjaku pogodivši nesretnog policajca u glavu. Nekoliko sati kasnije Raciti je podlegao teškim povredama glave.

Prije 22 je mjeseca danas 22-godišnji Speziale, koji je u vrijeme počinjenja ubistva bio još maloljetnik, osuđen na 14 godina. Prizivni mu je sud na Siciliji sada smanjio kaznu na osam godina utvrdivši da navijač nije imao namjeru povrijediti preminulog policajca, već da je po život opasan objekt s kolegom bacio nasumce.

Isti je sud prije dva mjeseca potvrdio presudu za danas 24-godišnjeg suučesnika u zločinu, koji je dobio 11-godišnju zatvorsku kaznu.