Nogomet
366

Engleski premijerligaš Cardiff i FK Sarajevo potpisali ugovor o saradnji

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Engleski premijerligaš Cardiff i FK Sarajevo potpisali su danas u prostorijama bh. viceprvaka ugovor o saradnji.

Ugovor su potpisali direktor Bordo tima Dino Selimović i vlasnik Cardiffa iz Walesa, malezijski poduzetnik Vincent Tan, milijarder težak 1,2 milijarde dolara. Potpisivanju su prisustvovali i izvršni direktor Cardiffa, Simon Lim, direktor kluba Michael Isaac te potpredsjednik FK Sarajevo Edis Kusturica te Feđa Kusturica, navijač FK Sarajeva koji je organizovao čitav događaj.

"Dolazim iz Malezije i, pored toga što sam vlasnik Cardiffa, bitno je što dolazim iz zemlje koja je prijateljski nastrojena prema BiH. Ova veza je posebno bitna zbog odnosa bivšeg premijera Malezije, Mahatira, koji jako voli BiH i u proteklih 20-ak godina mnogo toga je uradio da ovoj zemlji pomogne na različite načine. I sadašnji premijer Malezije, Najib Razak, želi da nađe način da se investira u BiH. U mnogim razgovorima, koje smo ranije imali, razgovarali smo o mogućnostima investiranja i pomoći BiH. Drago mi je da sam u prilici da na ovaj način pomognem kako državi, tako i Fudbalskom klubu Sarajevo. Želim da potvrdim da smo ozvaničili saradnju i povezivanje između fudbalskih klubova Cardiff i Sarajevo, a naša je želja da kroz ovu saradnju razvijamo talentovane igrače iz FK Sarajevo, da budu što bolji i da ih što više proizvedemo. Nadam se da će ova saradnja i svi ostali planovi koje imamo za FK Sarajevo biti dobro prihvaćeni, prvenstveno od simpatizera i navijača kluba, a zatim i svih ostalih u BiH, kako bi i bili u mogućnosti da pojačamo i unaprijedimo odnos. Kako između dva kluba, tako i između prijateljskih zemalja", rekao je Tan nakon potpisivanja ugovora.

Izvršni direktor Cardiffa, Simon Lim, pojasnio je tačke potpisanog ugovora. Cardiff, kako je Lim objasnio, u svom okviru ima snažnu fudbalsku akademiju. FK Sarajevu će pružiti svu stručnu i drugu pomoć kako bi se osnovala fudbalska akademija koja će proizvoditi fudbalske talente. Klubovi će između sebe posuđivati i razmjenjivati igrače, kako bi mladim igračima omogućili da iskuse igranje u drugim ligama. Također, klubovi će jedni drugima pružati tehničku pomoć te organizirati prijateljske utakmice između i tokom sezona.

"Ovo je moja prva posjeta Sarajevu i BiH i zaista sam impresioniran onim što sam vidio. Veoma se radujem ovoj saradnji i nadam se da ćemo proizvesti igrače poput Edina Džeke", izjavio je Lim.

"Zadovoljan sam sa ovim što smo uradili. Radi se o operacionalizaciji jedne ideje koju već dugo držimo u sebi i koja je, na neki način, predstavljena kroz novi statut koji smo donijeli prije godinu dana. Nadam se da je ovo početak jednog uzbudljivog putovanja na koje krećemo sa gospodom iz Cardiffa. Mislim da ovo otvara svijetlu budućnost za FK Sarajevo, a našim igračima nove perspektive. Sarajevo je klub velike tradicije i velikog imena, koje je proizvelo mnogo slavnih fudbalera. Mislim da je pravi potez to što su investirali u jedan ovakav klub", rekao je Edis Kusturica.