Nogomet
0

Engleska: Tamnoputi treneri bez posla zbog rasizma

FENA
Rasizam je glavni razlog zbog kojeg u engleskom nogometu nema tamnoputih menadžera pokazala je anketa u kojoj su učestvovali navijači, aktuelni i bivši igrači.

Rezultati ankete, koju su proveli profesori Univerziteta Staffordshire, pokazuju da 56 odsto ispitanika smatra kako rasizam ima velikog uticaja na nogomet.

Profesori Ellis Cashmore i Jamie Cleland kao jedan od razloga za takvo stanje navode oblik nesvjesnog i institucionalnog rasizma u kojem postoji uvreženo mišljenje o ograničenim intelektualnim kapacitetima tamnoputih ljudi.

"Broj crnih i manjinskih etničkih menadžera u engleskom nogometu je konstantan u posljednjih deset godina i kreće se između dva i četiri od mogućih 92. Sa druge strane tamnoputi igrači čine više od četvrtine svakog profesionalnog tima", poručuju autori istraživanja.

"Nogomet je posljednjih godina postao industrija zabave. Igrači tamnije puti su glavna atrakcija, kao lavovi u cirkusu, pa oni rijetko kada dobijaju ulogu ukrotitelja lavova", figurativno su zaključili autori ankete.