Prijateljska utakmica
0

Engleska srušila Španiju na Wembleyju

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Golom Franka Lamparda nogometna reprezentacija Engleske savladala je aktuelne svjetske i evropske prvake Špance s 1-0 u prijateljskom dvoboju igranom na Wembleyju.

Bila je to utakmica u kojoj su Španci dominirali kako u posjedu lopte (71%), tako i udarcima prema golu (21-3), ali u kojoj je engleska odbrana izdržala sve napore i iskoristila svoju jedinu pravu priliku u utakmici.

Trenutak odluke zbio se u 49. minuti. Udarac glavom Darrena Benta nakon ubacivanja Jamesa Milnera iz slobodnog udarca završio je na stativi, izvan dosega golmana Pepea Reine, a odbijanac je spremno dočekao Lampard i glavom iz blizine pospremio loptu u mrežu.

Lampard je na taj način posebno obilježio svoj 90. nastup za reprezentaciju i susret u kojem je ponio kapitensku traku "tri lava" u izostanku nominalnog kapitena Johna Terryja, a Španija je ostavljena i dalje čekati trijumf u "hramu nogometa" budući da je na Wembleyju posljednji put pobijedila u martu 1981. godine. Također, Englezima je ovo bila prva pobjeda nad ekipom aktuelnih svjetskih prvaka otkako su sa 3-1 savladali Argentinu na Wembleyju 1980. godine.

Valja istaknuti kako je najbolje španske prilike propustio realizirati Cesc Fabregas u završnici susreta, kao i da je dalekometni udarac Davida Ville iz 73. minute završio na stativi.

Prijateljska utakmica:

Engleska – Španija 1-0 (Lampard 49) Alžir – Tunis 1-0 (Boudebouz 43)