Stari rivali odigrali 1:1
5

FOTO+VIDEO / Engleska i Francuska podijelile bodove

Totalsport
Engleska-Francuska (Foto: AFP)
Engleska-Francuska (Foto: AFP)
Prva utakmica grupe D između nogometnih reprezentacija Engleske i Francuske završena je rezultatom 1:1. Susret dvije velike ekipe nije opravdao epitet derbija dana.

Obje reprezentacije krenule su u utakmicu sa samo jednim isturenim napadačem. Kod Francuza je to bio Benzema, dok su krilne pozicije pokrivali Nasri i Benzema, dok je kod Engleza isturen bio Welbeck, a napadačke su role još imali Oxlade-Chamberlain, kojem je to bio tek drugi start u "gordom albionu", te Young. Selektor Engleske Roy Hodgson u ovoj utakmici nije mogao računati na suspendiranog Waynea Rooneyja.

Francuzi su od početka imali terensku inicijativu, ali su do prve prave prilike stigli Englezi u 15. minuti. Milner je s lijeve strane zaobišao francuskog golmana Llorisa, ali je promašio prazan gol.

U 30. minuti, Englezi su se radovali vodstvu 1-0. Gerrard je odlično ubacio loptu iz slobodnog udarca s desne strane, a s pet metara je Joleon Lescott glavom zacucao loptu u mrežu. S intervencijom je zakasnio Alou Diarra, koji nije pokrio braniča Manchester Cityja.

Foto: AFP
Foto: AFP
Da bi prvo poluvrijeme u potpunosti proteklo u znaku igrača aktuelnog engleskog prvaka Manchester Cityja, pobrinuo se u 39. minuti Samir Nasri, koji je prizemnim udarcem u ugao izvan kaznenog prostora savladao svog klupskog saigrača, golmana Engleske Joea Harta.

Francuzi su do izjednačenja mogli i četiri minute ranije, kada je Hart odlično zaustavio opasan udarac Diarre glavom. Dobio je Diarra novu priliku, nakon što mu je Ribery odbijenu loptu dodao glavom, ali je njegov drugi pokušaj iz još bolje pozicije, opet glavom, bio traljav, te je završio pored gola.

Drugo poluvrijeme nije bilo tako sadržajno kao prvo. Francuzi su opet bili bolji, imali više loptu u nogama, ali onih pravih prilika koje se često nazivaju "stopostotone" nije bilo.

Na kraju su i jedni i drugi djelovali kao da su zadovoljni rezultatom. Zadržali su svoje serije bez poraza u službenim, takmičarskim utakmicama, Francuzima je ovo bila deseta takva uzastopna (šest pobjeda, četvrti remi), a Englezima deveta (pet pobjeda, četvrti remi).

Sve u svemu, Francuzi su više napadali, pokazali su veću želju za pobjedom. Imali su prema službenoj UEFA-inoj statistici 61 posto posjed lopte, 15 udaraca u okvir (8 od njih blokiranih), a Englezi samo jedan jedini! Francuska je više zaslužila pobjedu, ali Englezi, premda nisu pokazali osobitu napadačku ambiciju, ipak imaju jedan bod na svom kontru.

U drugoj utakmici 1. kola u D skupini sastaju se domaćin Ukrajina i Švedska u Kijevu.

Europsko nogometno prvenstvo, grupa D, 1. kolo:

Francuska – Engleska 1-1 (Nasri 39 / Lescott 30)

Ukrajina – Švedska (20.45)