Mladi gloman FK Sarajevo za Klix.ba
0

Emir Plakalo: San mi je stati između stativa voljenog kluba

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Emir Plakalo
Emir Plakalo
Emir Plakalo je sedamnaestogodišnji golman koji je nedavno potpisao profesionalni ugovor sa FK Sarajevo. On je prošao sve omladinske selekcije kluba sa Koševa, a predanim radom je zaslužio mjesto u prvom timu. S njim smo razgovarali o njegovim počecima, dosadašnjoj karijeri i očekivanjima za budućnost.

Prve nogometne korake si napravio u FK Sarajevo i prošao sve selekcije. Je li bilo teško uspjeti i zaslužiti profesionalni ugovor? Koja je tvoja formula za uspjeh?

To je bio veoma težak put uz mnogo odricanja, no, taj put nije gotov. Još uvijek žrtvujem mnoge stvari i odričem ih se kako bih se mogao posvetiti ekipi. To su zaista neke stvari bez kojih moji vršnjaci ne mogu zamisliti život. Sada idem u školu bukvalno kada mogu, jer su mi treninzi na prvom mjestu. Slobodno vrijeme iskoristim za odmor, iako rijetko izlazim. Mnogo se trudim, jer je to formula za uspjeh.

Osim toga što sam daješ sve od sebe, koga još smatraš zaslužnim za svoj dosadašnji uspjeh?

U dosadašnjoj karijeri sam imao dosta odličnih trenera i teško je izdvojiti nekog od njih, no, moram reći da se ipak ističu Muhidin Teskeredžić i Mirsad Karić, bez kojih bih ja bio samo prosječan golman. Oni su mi zaista mnogo pomogli i imaju zasluge za moj uspjeh.

Tokom zime si odradio pripreme s prvim timom gdje si se bolje upoznao sa igračima. Kako su te prihvatili prvotimci i jesi li se snašao u novom okruženju?

Pripreme s prvim timom su bile novo iskustvo za mene. Još više sam se počeo osjećati kao igrač, kao dio mog voljenog kluba. Starije kolege su me prihvatile korektno i dosta mi pomažu da se uklopim. Nemam nijednu primjedbu.

Kakvo mišljenje imaš o treneru Draganu Joviću i da li je on utjecao na to da ti se ponudi ugovor?

Po onome što znam do sada, Jović je odličan stručnjak koji zna svoj posao i zna kako treba raditi s mladim igračima. Koliko je on utjecao da potpišem ugovor, nije mi poznato.

Očekuješ li prilike u prvom timu uskoro? Šta ti znači igranje pred koševskom publikom?

Svakom mladom igraču je stalo da što prije debituje u prvom timu. Ono što mogu reći je da ću se truditi maksimalno, a na šefu je da odluči da li će mi dati šansu ili ne. Stati između stativa u dresu voljenog kluba, pred svojim navijačima, je ispunjenje mog sna. Osjećaš li se spremnim da braniš boje kluba u najvišem rangu takmičenja?

Naravno, ja sam spreman stati na gol bilo kada i bez ikakvog straha. Odgovornost je zaista velika, ali sam siguran da bih opravdao povjerenje trenera.

Dobio si poziv za U17 reprezentaciju. Kakav je tvoj status što se tiče državnog tima?

Tačno je da sam dobio poziv u reprezentaciju, ali nisam prošao. Ne bih u to ulazio i govorio o tome. Sve što ću reći je da se nadam da će selektor malo više pažnje obratiti na mene, to je sve.

Sarajevo ne igra najbolje ove sezone, šta je uzrok toga prema tvom mišljenju i koju poziciju očekuješ na kraju sezone?

Svi su od nas imali veća očekivanja i bolju poziciju na tebeli, ali mislim da je najvažnije da osiguramo poziciju za izlazak u Evropu. Teško je govoriti o tome zašto nismo bolje plasirani. Bit će bolje sljedeće sezone.

Kakvi su, prema tvom mišljenju, uslovi u BiH i bh. klubovima za razvoj mladih igrača?

Uslovi su različiti od kluba do kluba. Mislim da FK Sarajevo ima dobre uslove za stvaranje mladih talenata, ali svakako ima mjesta za napredak, kako na Koševu, tako i u drugim sredinama. Potrebne su nam jake škole i veća podrška za razvoj naših igrača. Čime se baviš u slobodno vrijeme?

Slobodnog vremena imam zaista malo. Imam treninge i idem u školu, tako da je to teško uskladiti. Međutim, kada imam priliku za to, družim se sa nekoliko dobrih prijatelja i tako se opuštam. Ima li neki poseban klub i liga u kojoj bi se volio okušati u budućnosti?

Oduvijek sam volio gledati utakmice španske Primere. Sviđa mi se njihov način igre i volio bih se okušati tamo u budućnosti. Naravno, kada bih mogao birati klub, to bi bio veliki Real Madrid.

Imaš li neke neostvarene želje kojima težiš?

Zadovoljan sam onim što imam u životu, posebno sada. Nije mala stvar sa 17 godina potpisati ugovor za FK Sarajevo. Imam svoj cilj i na dobrom sam putu. Želim nastaviti ovako. Da li bi ikada nastupao za Željezničar?

To nikako, za Željezničar ne bih nikada branio. Rivalstvo je jače od bilo čega.