Oštar start
0

Elvir Rahimić, general velikog srca!

Piše: Bakir Tiro
Ko je imao "sreću" zaviriti u svlačionicu naše fudbalske reprezentacije? Oni koji jesu, upoznali su različite profile ljudi. Sa dobrim i lošim osobinama.

Međutim, za jednog od reprezentativaca BiH svi imaju samo riječi hvale. Zove se Elvir. Preziva Rahimić.

Nesebično pomaže svom narodu

Human. Moralan. Iskren. Pošten... Jedan od rijetkih fudbalera koji nikada, ama baš nikada, nije bio učesnik ni najmanje afere.

Nebrojeno puta do sada pomagao je svojim sunarodnjacima. Onima, kojima je pomoć bila najpotrebnija. Nesebično, novac je donirao od Srebrenice, preko rodnih Živinica, do mnogih drugih dijelova BiH. Pomogao je i pomaže raznim humanitarnim organizacijama. Pogotovo onima koje brinu za djecu sa posebnim potrebama.

Ne, naš izvanredni reprezentativac to nije činio zbog vlastite promocije, odnosno u javnosti ubiranja "licemjernih poena". Naprotiv. Sve humane misije odradio je ne želeći se eksponirati u medijima. No, velika djela nisu ostala nezapažena. Zasluženo imala su i imaju veliki odjek u javnosti. Elvir Rahimić jedan je od najvećih dobrotvora koji su ikada nosili dres sa državnim grbom BiH. Na svemu što je učinio i čini svojim plemenitim akcijama, od svih Bosanaca i Hercegovaca, zaslužuje veliko i iskreno, hvala!

Itekako još potreban reprezentaciji BiH

Koliko je moralan, te da sve radi u sveopćem interesu BiH, svjedoči i njegova izjava poslije nedavnog trijumfa našeg državnog tima nad Slovačkom (3:2).

"Možda me selektor Safet Sušić više ne treba pozivati u reprezentaciju, jer u zadnje vrijeme ne igram u startnoj postavi CSKA", govorio je previše skromni Rahimić. Ipak, ako je imao pogrešnih procjena u životu, onda je njegova posljednja poruka Sušiću jedna od njih. Elvir je, iako 34-godišnjak, itekako potreban reprezentaciji BiH.

Godinama su ga šikanirali pojedinci u N/FS BiH. U zenitu svoje veoma uspješne karijere nije nosio dres sa najdražim grbom. Od kada ga je tadašnji selektor Fuad Muzurović privolio da zaigra za BiH (2. juna 2007. godine, kada smo pobijedili Tursku 3:2) dobili smo nezamjenjivu radilicu na sredini terena. Skoro pa nije imao ni lošiju partiju u bh. selekciji. Dobio je više stotina duela. Razarao akcije naših protivnika.

Oni koji su se iole ozbiljnije bavili fudbalom, znaju da je način na koji Rahimić igra – najteži! Uz fantastičan pregled igre, savršenstvo je loptu većinom odigravati "iz prve". Zbog toga, mora ostati jedna od ključnih karika naše igre u nastavku kvalifikacijama za EURO 2012. Ne treba ni pomišljati da je prošlo njegovo vrijeme u reprezentaciji BiH.

Odlikovanje "majke Rusije"

U blistavoj karijeri desetu sezonu je u moskovskom CSKA sa kojim je 2005. osvojio Kup UEFA. Tri puta dizao je pehar šampion Rusije, pet puta pobjednika Kupa, četiri Superkupa.

"Majka" Rusija dala mu je čin generala. Odlikovan je za promociji njihovog klupskog fudbala i zemlje. Rahimić je "živa legenda" u Moskvi. Cijenjen na svakom koraku. Naročito, u svom klubu. Kada završi karijeru čeka ga mjesto sportskog direktora slavnog CSKA. Djelima na terenu i van njega to je apsolutno zaslužio.

Kratko i jasno. Elvir Rahimić je igračina! Ljudina! General velikog srca!