Nogomet
49

Elvir Baljić: BiH još uvijek ne vidim u Brazilu, pred nama je težak zadatak

Anadolija
Elvir Baljić (Foto: Anadolija)
Elvir Baljić (Foto: Anadolija)
Cijela Turska navija za Bosnu i Hercegovinu, tvrdio je Elvir Baljić, prvi asistent Safeta Sušića, selektora nogometne reprezentacije BiH u razgovoru za agenciju Anadolija (AA).

Nekadašnji nogometaš koji je vrhunac karijere dosegao nastupajući za Real Madrid, Fenerbahce i Galatasaray, kaže, da mu brojni ljudi u Istanbulu pružaju podršku na putu selekcije BiH ka Svjetskom prvenstvu u Brazil.

Turci istinski prijatelj BiH

"Zaista, Turci su istinski prijatelji BiH. Kada god dođem u Istanbul dobivam komplimente za igre i rezultate bh. selekcije. Njihovi pojedini fudbaleri, treneri i neki novinari otvoreno mi govore da su svi uz nas, te da nam žele plasman na Mundijal. Moji prijatelji i poznanici stalno mi govore barem da vi odete na Svjetsko prvenstvo, kada već nećemo mi“, rekao je Baljić.

Ističe da je iznenađen lošim rezultatima Turske u kvalifikacijskoj grupi D.

"Turci imaju jednu od najboljih reprezentacija u Evropi. Po imenima igrača to je činjenica. Međutim, očito da ne vlada dobra atmosfera u ekipe, što je temeljni uvjet za dobre rezultate. No, još nisu ostali bez svih šansi da se dokopaju baraža i da kroz doigravanje pokušaju stići do Brazila“, istakao je Baljić za AA.

Baljić je razočaran i dosadašnjim nastupom fudbalera Srbije u grupi A.

"Oni će morati čekati drugu priliku za plasman na neko od velikih takmičenja. Srbija, također, ima dobar sastav, ali vjerovatno i kod njih ne štima mnogo toga kada su u pitanju odnosi u timu. Igrali su odlično prije tri četiri godine. Logično je da nekada upadnu u krizu. Želim im da što prije izađu iz nje“, poručio je Baljić.

Džeko jedan od najboljih napadača današnjice

"Reprezentacija selektora Igora Štimca ima konstantu i na tome im treba skinuti kapu. Godinama djeluju kao snažna cjelina i to je najveća snaga Hrvatske. Na dobrom su putu da se plasiraju na SP, mada im je Belgija veliki konkurent. Ipak, nadam se da se s njima vidimo u Brazilu“, kazao je Baljić.

Smatra da će Crna Gora, iako trenutno prva u grupi H, imati puno teži zadak od Hrvatske.

"Englezi su tu moj prvi izbor, a Crnogorci će se sa Poljskom i Ukrajinom boriti za drugo mjesto. Volio bih da nisam upravu, ali…“, rekao je Baljić.

Mnogi stručnjaci iz naše regije, Bosnu i Hercegovinu, lidera na tabeli kvalifikacijske grupe G već vide u Brazilu.

"Ne slažem se s njima. Pred nama su teške utakmice. Prva od njih u Rigi s Latvijom, da ne govorim poslije dvomeč sa Slovacima. Istina je da su se stekli svi preduvjeti da idemo na SP, od briljantne atmosfere, napadačke igre, bespoštedne borbe svih na terenu, velikog samopouzdanja, sjajne publike... Na pravom smo putu, ali mnogo je još trnja i prepreka i na našem putu ka Mundijalu. Vjerujem da ćemo se radovati, ali to ne treba činiti unaprijed. Ne smijemo se opustiti. To bi nas moglo skupo koštati. Recimo, da smo odradili 70 posto posla“, mišljenja je Baljić.

Baljić bio je jedan od sretnika s područja bivše SFR Jugoslavije koji je imao privilegiju nositi dres Real Madrida, ali i 1999. godine biti do tada najskuplje plaćeni igrač Kraljevskog kluba.

Iz Fenerbahcea u špansku prijestolnicu stigao je tada za transfer vrijedan 26.000.000 eura. Do januara 2011. godine bio je najskuplji igrač sa prostora Zapadnog Balkana, a onda njegov rekord srušio je njegov današnji učenik iz reprezentacije Edin Džeko prelaskom iz Wolfsburga u Manchester City.

Međutim, obojicu ih je nadmašio Hrvat Luka Modrić seobom iz Tottenhama u Real Madrid i to za 35.000.000 eura.

"Džeko je fantastičan. Sigurno jedan od najboljih napadača današnjice. Što se tiče Modrića, mnogi su osporavali njegove kvalitete. Ipak, iz utakmice u utakmicu dokazuje da je pravi igrač za Real. Do sada je odigrao solidno, ali nije lako se adaptirati u mašini zvanoj Real. Ja to najbolje znam. Luka će biti još bolji i mnogim pesimistima i kritičarima začepit će usta“, decidan je Baljić.

Poseban stres u Istanbulu

Baljić je odigrao jedan sarajevski derbi u kojem je kao igrač Sarajeva pobijedio Željezničar (4:2). Bio je sudionik i El Clasica, "sudara“ Reala i Barcelone, ali nastupiti u duelu Fenerbahcea i Galatasraya, kaže, poseban je osjećaj.

"Ne mogu to opisati. To je jedan od tri najveća derbija svijeta. Svaka čast svakom derbiju, ali za mene su to bile najjače utakmice. Vjerujte tenzije se podignu do usijanja. Ogroman je stres. Gledao sam saigrače kako povraćaju od muke u svlačionici. O utakmici se priča danima nakon odigravanja. Teško se prihvata poraz, pobjeda slavi na frenetičan način“, opisivao je Baljić.

Nije se mogao odlučiti ko mu je draži Fenerbahce ili Galatasaray.

"U Feneru sam ostvario bolje rezultate. Za Fener sam bolje igrao, a u Galati u koju sam stigao iz Reala imao sam mnogo problema s povredama. U boljem sjećanju mi je Fener, ali isto tako drag mi je i Galatasaray“, diplomatski odgovorio je Baljić, i naglasio:

"Galatasaray ima je sjajnu sezonu pod vodstvom briljantnog Fatiha Terima. Imperator je predodređen za trofeje, pa me ne čudi što je Galata drugu godinu zaredom prvak Turske. I u Ligi prvaka napravili su zapažen rezultat, mada su mogli i do iznenađenje protiv Reala. Fener je oduševio u Evropa ligi prvim plasmanom u polufinale ovog takmičenja. Dosegli su limit jer su u proteklom periodu imali mnogo finansijskih i drugih problema. Ukoliko osvoje Kup Turske i oni mogu biti sretni ostvarenim u sezoni na izmaku“.

Trofeji i lijepi dani u Bursasporu Baljić je rekao za AA kako posebno pamti lijepe dane provedene u Bursasporu, a osim Reala, Fenerbahcea, Galatasaraya, Sarajeva i Željezničara nosio je dresove španskog Rayo Vallecana, te turskih Konyaspora, Ankaragucua i Istanbulspora. Sa Realom osvojio je Ligu prvaka u sezoni 1999/2000, dok je igrajući za Fener bio prvak Turske u takmičarskoj 2000/2001. godini.