Skupština NS BiH odlučila
3

FOTO / Elvedin Begić novi je predsjednik Nogometnog saveza BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Elmedin Dino Begić (Foto: F. K./Klix.ba)
Elvedin Dino Begić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Elvedin Dino Begić novi je predsjednik Nogometnog Saveza BiH.

Begić je u prvom krugu glasanja dobio 36 glasova dok je njegov protukandidat Josip Bevanda dobio 23.

Međutim, nijedan kandidat nije dobio potrebnu tvotrećinsku većinu zbog čega se pristupilo drugom krugu glasanja u kojem je Begić dobio 36 a Bevanda 23 glasa kao i u prvom krugu. Bevanda je čestitao Begiću i poželio mu uspješan rad u budućnosti.

"Hvala svima koji su mi dali glas. Želim da Begić povede Savez naprijed, da reprezentaciju odvede u Brazil na Svjetsko prvenstvo, da se poboljša infrastrukturu u bh. nogometu...", kazao je Bevanda između ostalog.

Begić je do danas obnašao funkciju potpredsjednika Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH, a prije toga bio je predsjednik Komiteta za sigurnost u krovnoj bh. nogometnoj organizaciji.

Dva potpredsjednika Nogometnog saveza su Darko Ljubojević i Ivan Beus.

Prije biranja predsjednika i dva potpredsjednika NS BiH, 60 delegata u Skupštini izabralo je 13 članova Izvršnog odbora u koji automatizmom ulaze i dva predsjednika entitetskih nogometnih saveza. Od njih 15, samo su Begić i Bevanda prijavili svoje kandidature.

Članovi Izvršnog odbora su Mile Kovačević (predsjednik NS RS-a), Mato Jozić (predsjednik NS FBiH), Senad Islam, Ivan Perić, Ivan Beus, Elvedin Begić, Amer Halep, Nurdin Peštalić, Ibrahim Adilagić, Josip Bevanda, Muhamed Begagić, Milorad Sofrenić, Zlatko Spasojević, Darko Ljubojević i Dragan Kulina.

Problem je nastao oko Poslovnika o radu Skupštine koji kaže kako kandidat za predsjednika Saveza ne može biti i kandidat za potpredsjjednika. Na inicijativu predsjednika Nogometnog saveza RS-a Mileta Kovačevića i uz saglasnot pravnog tima FIFA-e i UEFA-e, to se ipak dozvolilo.

Današnjim izborom Begića na mjesto predsjednika prestaje rad Komiteta za normalizaciju na čijem je čelu više od godinu i pol bio Ivica Osim.

Ipak, popularni Švabo još uvijek će biti dio Saveza. Naime, na prijedlog FIFA-e i UEFA-e delegati Skupštine NS BiH su jednoglasno donijeli odluku o formiraju Odbora za posredovanje i savjetovanje koji će brojati šest članova, od toga četiri člana iz Komiteta za normalizaciju i reda sportskih ambasadora (Ivica Osim, Sead Kajtaz, Duško Bajević i Faruk Hadžibegić), a druga dva će biti izabrana na prijedlog predsjednika entitetskih saveza.