Ne zaboravlja svoje korijene
0

Eldin Jakupović: Švicarac sam, ali sam u srcu Bosanac

Klix.ba
Eldin Jakupović
Eldin Jakupović
Golman Hull Cityja, Eldin Jakupović, rođen je u BiH, ali je zbog nemira i rata u našoj zemlji otišao u Švicarsku. On je u razgovoru za britansku stranicu thisishullandeastriding.co.uk izjavio da je Švicarac, ali i da je u srcu Bosanac.

Jakupović je nastupao za U21 reprezentacije Švicarske i BiH, a 2008. godine je prihvatio poziv i nastupio u jednoj utakmicu za seniorsku reprezentaciju Švicarske. No, Eldin ne želi odbaciti svoje bh. korijene.

Eldin je BiH napustio 1988. godine kao četverogodišnjak, kada je situacija u zemlji postajala sve napetija. U njegovom gradu Kozarcu je, nakon početka rata u BiH, za samo 72 sata ubijeno 2.500 muškaraca, žena i djece. Eldin je rekao da je Švicarska njemu i njegovoj porodici dala sve te dodao, da će, ukoliko stigne novi poziv, iskoristiti priliku i odužiti se ovoj zemlji.

"Teško je to objasniti, ja sam više Bosanac nego Švicarac, ali nikada ne bih mogao reći nešto loše o Švicarskoj jer mi je ova zemlja dala sve. Moja su osjećanja podijeljena. Rođen sam u BiH, ali sam se preselio u Švicarsku 1988. godine. To je bio dobar potez zbog rata. Tamo sam stekao dobro obrazovanje i mogao sam početi nogometnu karijeru. Ove prilike ne bih imao u BIH", rekao je Jakupović.

Prošle su četiri godine otkako je Jakupović upisao svoj posljednji reprezentativni nastup. Na Euru 2008. godine je bio na klupi reprezentacije Švicarske. Debitovao je u prijateljskom susretu protiv Kipra. Neki "privatni problemi" su pridonijeli tome da 2008. godina bude i posljednja za sada u kojoj je igrao na reprezentativnom nivou, ali on i dalje ima želju da se vrati u državni tim.

"Nastupao sam za reprezentaciju Švicarske u timu U18 i u 21, a potom i za U21 reprezentaciju BiH. Tada je došlo vrijeme da odlučim za koga ću igrati. Osjetio sam da me Švicarska želi više, tako da sam se odlučio za ovu zemlju. Tako sam i dopsio na Euro 2008. godine. Nakon što sam odigrao prvu utakmicu protiv Kipra, odlučio sam da više ne nastupam za reprezentaciju jer sam imao privatne probleme. Možda mije bilo i previše da putujem, ali sada sam spreman da se vratim kada dođe pravo vrijeme za to", rekao je jakupović.

Eldin je prošao školu nogometa u Grasshoppersu i već tada je najavljen kao zvijezda. Nastupao je u Ligi prvaka sa Thunom kada mu je bilo 21 godina. U najljepem sjećanju su mu ostale utakmice protiv londonskog Arsenala. Dobre partije u dresu Thuna su ga odvele u Rusiju u ekipu Lokomotiva iz Moskve. Tu se ELdin nije snašao, pa je posuđen Grasshoppersu na dvije godine. Godine 2009. je za njega bio zainteresovan Tottenham. Harry Redknapp je silno želio Jakupovića u svojim redovima, ali se klubovi nisu mogli dogovoriti za odštetu.

"Iz Lokomotiva sam se vratio u Grasshoppers i nedugo nakon toga me je kontaktirao Redknapp. Rekao ej da je čuo kako se klubovi nisu mogli dogovoriti oko finansija te da je veoma razočaran", otkrio je Jakupović.

No, to nažalost nije najgore što se tiče Eldinove karijere. Njegov boravak u Grčkoj u ekipama Olympiakosa i Arisa također nije bio ispunjen uspjehom. Olympiakos je izbačen u amaterski rang takmičenja zbog namiještanja utakmica, dok je Aris zapao u finansijske probleme što je razultiralo raskidom ugovora sa Jakupovićem.

"Uvijek s emožete sjećati onoga što ste uradili u prošlosti i poželjeti da ste uradili neke stvari drugačije. Ja nikada neću reći da su to bile greške. Sve što se dogodilo sada je prošlost. Veliki sam optimista i vjerujem da će stvari krenuti nabolje za mene i moju porodicu", kazao je Jakupović.

Eldin je imao problema i u Hull Cityju jer je njegov ugovor bio pod znakom pitanja nakon odlaska trenera Nicka Barmbyja s kojim je dogovor postignu. Tada je Jakupović bio prisiljen trenirati sa Ipswichom. Novi trener Steve Bruce ga je ipak pozvao, te je ugovor ostvaren. Jakupović ima dvogodišnji ugovor i započeo je novi život u Engleskoj, petoj četvrtoj zemlji u posljednjih pet godina.

"Svi moji su u Švicarskoj, a u Englesku će stići kada nađem kuću. Očekuje nas uzbudljivo vrijeme", završio je Jakupović.