Nogomet
55

El Clasico je više od običnog derbija: Večeras novi sudar divova na Nou Campu

Piše: A. D.
(Foto: EPA)
Pred nama je još jedan El Clasico. Najgledaniji sportski događaj na svijetu u jednoj godini, meč između Barcelone i Real Madrida večeras u 21 sat će biti odigran drugi put u tekućoj sezoni i prvi put u 2015. godini.

Blagu krizu Reala nedavno je iskoristio katalonski div koji je preuzeo lidersku poziciju. Trenutna bodovna razliku iznosi jedan bod u korist Barcelone.

“U El Clasicu moramo uživati i pokušati pobijediti. S nestrpljenjem očekujem početak susreta, a nadam se da će i navijači uživati. U takvim mečevima je sve moguće, ali vjerujemo u sebe i nadamo se najboljem“, nedavno je izjavio Luis Suarez.

Optimističan je i Lionel Messi. Argentinac je uvijek posebno nadahnut kada je na drugoj strani Real Madrid.

“Poštujemo Real Madrid i njihovog lidera Cristiana Ronalda koji je uvijek opasan. Kažete da je Real u lošem stanju, ali ja to ne vidim tako. Real je na individualnom nivou uvijek jak“, rekao je Messi.

Protivnika uvažava i Carlo Anceloti. Italijanski stručnjak nada se pobjedi Reala, uz opasku da će mentalno jači tim večeras pobijediti.

“Fizički smo spremni, ali fizička nadmoć neće prevagnuti. Glava će odlučiti na El Clasicu. Nikad u karijeri nisam ušao u utakmicu da osvojim bod. Isto tako će biti i večeras. Imamo kvalitet da pobijedimo Barcelonu, ali kvalitet imaju i oni“, rekao je Ancelotti.

Još od početka takmičenja u Španiji Barcelona i Real Madrid predstavljali su dvije različite regije u ovoj zemlji - Kataloniju i Kastilju, kao i dva različita grada, veliki kontinentalni Madrid i veliku luku Barcelonu. Njihovo rivalstvo reflektira političke i kulturne tenzije koje su decenijama osjetne između Katalonaca i Kastiljaca, a koje jedan autor naziva ponovnim rađanjem Španskog građanskog rata.