Nogomet
525

El Clasico: Barcelona razbila Real u Madridu

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
U okviru 12. kola španske Primere na stadionu Santiago Bernabeu odigran je El Clasico između Real Madrida i Barcelone. Katalonci su deklasirali ljute rivale rezultatom 4:0.

Barcelona je u prvim minutama utakmice imala nešto veći posjed lopte, a u 7. minuti je Neymar šutirao visoko preko gola. Lijepu akciju je Barca napravila u 11. minuti, a u gol ju je pretvorio Suarez nakon asistencije Sergija.

Nova prilika za Suareza ukazala se u 13. minuti, ali je ovog puta pravovremeno intervenisala odbrana. Potom je pokušao i Rakitić s ruba šesnaesterca, ali je njegov udarac bio veoma loš.

Igrala se 24. minuta kada je iz slobodnog udarca šutirao Neymar, a novi gol Barcelone spriječio je golman Reala Navas sjajnom intervencijom. Na drugoj strani se četiri minute kasnije istakao golman Barce Bravo, koji je odbranio udarac Jamesa Rodrigueza.

Novi hladan tuš za igrače i navijače Reala uslijedio je u 40. minuti utakmice kada je na 2:0 u korist Barce povisio Neymar. Veliku priliku za novi gol Barce propustili su Suarez i Rakitić u finišu prvog poluvremena. Ipak, na odmor je Barca otišla sa zaslužena dva gola prednosti.

Na otvaranju drugog poluvremena, tačnije u 48. minuti, Real je bio veoma blizu gola. Marcelo je bio u solo akciju te ušao u šesnaesterac, a onda šutirao pored lijeve stative. Potom se odlična prilika ukazala za Jamesa Rodrigueza u 49. minuti, ali je golman Navas ponovo bio na visini zadatka.

Promašaje je Barca znala kazniti, a dogodilo se to u 53. minuti kada je Iniesta šutirao s ruba šesnaesterca i pogodio desne rašlje Realovog gola za 3:0 u korist Katalonaca. Loptu je Iniesti ostavio Neymar.

Samo dvije minute kasnije je ponovo šutirao Suarez, no, lopta ovog puta nije završila u mreži Reala. Messi je od 57. minute zaigrao umjesto Rakitića, ali to nije pomoglo.

U 70. minuti je u centru pažnje bio Ronaldo, šutirao je iz peterca, ali je Bravo ponovo spasio svoj gol odličnom odbranom.

Četvrti gol za Barcu, a svoj drugi na ovoj utakmici, Suarez je postigao u 75. minuti susreta.

U 81. minuti Benzema nije realizirao dobru šansu za barem utješni gol Reala, a potom je Isco dobio crveni karton četiri minute kasnije. Posljednju priliku na utakmici imala je Barca preko El Haddadija, koji je promašio gol.

Barca je na kraju zasluženo slavila protiv Reala rezultatom 4:0 i izdvojila s ena vrhu tabele sa 30 bodova, dok je Real ostao na 24 boda.