Nogomet
92

Edis Kusturica za Klix.ba: U 2014. godini Sarajevo je bilo obojeno bordo bojom

Piše: Edin Isanović
Edis Kusturica
Edis Kusturica
Edis Kusturica, predsjednik FK Sarajevo govorio je u opširnom intervjuu za Klix.ba o ostvarenim rezultatim tima sa Koševa u 2014. godini. Prvi čovjek aktuelnog osvajača Kupa BiH i jedan od najzaslužnijih ljudi za usvajanje Statuta kluba, koji je kasnije omogućio investiranje malezijskog milijardera Vincenta Tana, istakao je kako je zadovoljan urađenim u prethodnoj godini.

"Mislim da je 2014. godina bila uspješna za FK Sarajevo. Nakon investicije Vincenta Tana izabrani su organi upravljanja i rukovođenja kluba na novim statutarnim principima. Također, klub je definitivno stabiliziran, svi računi su debokirani, a otvoreni su i novi. Zaustavljeni su stečajni postupci koji su vodili nestanku kluba, dosta odnosa sa povjeriocima je riješeno ili su postignuti sporazumi. Sa Poreznom upravom FBiH napravili smo, u skladu sa novim Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dugova sportskih kolektiva, sporazum o reprogramu i otplati dugova u roku od 12 mjeseci čime smo uštedjeli oko 1,5 miliona KM. Uredno servisiramo otplatu mjesečnih rata, naša fudbalska Akademija je počela sa radom i zadovoljni smo kako se taj projekat odvija uz stalnu obavezu da nivo rada i organizaciju dižemo na veći nivo s obzirom na sredstva koja su uložena i koja se ulažu u projekat Akademije“, kazo je za prvi čovjek Bordo tima.

Uspješna epizoda u Evropskoj ligi

Dodaje da ga posebno raduje činjenica da su završili sve pripreme, potpisali ugovore o početku prve faze radova na izgradnji trening kampa FK Sarajevo koji će se prostirati na oko 70 hiljada metara kvadratnih.

"S obzirom na to da klub do sada nije imao niti jedan metar svog prostora za treniranje ovo nije nimalo loše. Za mene ova činjenica vrednija je od svega. To će biti srce našeg kolektiva, mjesto gdje će stasati i razvijati se nogometaši i gdje će se kovati planovi o uspjesima", podvlači Kusturica.

Potom je izdvojio najvažnije detalje u 2014. godine.

"Ovo ljeto Sarajevo je bilo obojeno bordo bojom. Imali smo izuzetnu uspješnu epizodu u Evropskoj ligi. Uspjeli smo se nakon briljantnih igara protiv Norvežana i Grka plasirati u play-off i igrati dvije utakmice sa njemačkom Borussijom iz Monchengladbacha. Kada shvatite da je u te dvije utakmice FK Sarajevo pratilo preko 70 hiljada gledatelja, gdje je samo u Njemačkoj bilo 46.000, može se konstatirati da je uz Sarajevo Film Festival to bio događaj godine u glavnom gradu BiH. Mislim da smo svojim nastupima vršili i svoju društvenu funkciju. U grad smo doveli mnogo gostiju iz inostranstva, klubove sa kojima smo igrali, njihove navijače, svi su oni osigurali značajan finansijski priliv. Osim toga, ti evropski nastupi su nas obogatili. Dobili smo nove sportske prijatelje, dobili smo i neka nova iskustva i vidjeli kako to rade veliki klubovi, kako su organizovani, kako posluju...To je veliko bogatstvo za mudre ljude. Ne smijemo se zadovoljiti malim stvarima. Treba se učiti od onih koji to rade na najvišem nivou. Kada ovo govorim uglavnom mislim na Borussiju i na lijepe riječi o njima i nama koje je, komparirajući, rekao njihov predsjednik u razgovoru sa mnom", kazao je predsjednik FK Sarajevo.

Na konstaciju da je tim sa Koševa upravo u 2014. godini osvojio trofej koji je čekao sedam godina, odgovorio je:

"Da, osvojili smo Kup BiH u jednoj dominantnoj igri. Još mi je u sjećanju zadovoljstvo i ponos naših navijača i ono veliko slavlje. Sretan sam zbog toga. Ipak, sve ovo mi radimo i zbog navijača i simpatizera FK Sarajevo i mislim da oni imaju razloga da nakon dugo godina letargije i nezadovoljstva ipak budu sretni".

Povećanje aktivnog članstva

Kusturica je potom govorio o administraciji. Naglasio je kako je taj segment izuzetno važan za funkcionisanje kluba.

"Zadovoljan sam dosadašnjim radom. Svaki dan funkcionisanje tog segmenta dižemo na viši nivo i cilj nam je uspostaviti visokoprofesionalne standarde funkcionisanja administracije koji će biti na nivou standarda i načela korporativnog upravljanja, profesionalnosti i ponašanja. Uvijek može bolje i kvalitetnije. Bilo bi opasno da pomislimo da smo dostigli maksimum, da smo najbolji. Svi mi možemo i bolje i kvalitetnije. Za takvu orijentaciju su potrebna i adekvatna personalna rješenja. Ovo se odnosi na sve segmente u klubu, od rada organa upravljanja i rukovođenja, administracije i sportskih dijelova kluba. Ja bih jako želio da pokrenemo proces certifikacije administracije sa ISO standardima upravo zbog standarda i kvaliteta koji idu s tim. Mislim da je to jako važno ako želimo da napravimo organizacijske iskorake. U narednom periodu morat ćemo poraditi na povećanju našeg aktivnog članstva. Imamo plan da sa sadašnjih oko šest hiljada članova u 2015. godini ostvarimo članstvo od 10 hiljada. Ovo je jako važno za funkcionisanje kluba. Daje nam impozantnu snagu, a uz to i naši poslovni partneri, u takvoj korelaciji, jasno vide i svoje poslovne interese", potcrtava prvi čovjek tima sa Koševa.

Proslava osvojenog Kupa BiH
Proslava osvojenog Kupa BiH

Tvrdi da puno očekuje od projekta elektronskog učlanjenja koji je pokrenut.

"Mi smo se otvorili, pružili ruku našim fanovima i očekujemo pozitivnu povratnu reakciju. Pri tom posebno mislim na naše navijače iz inostranstva. Osim toga, kroz naše razne projekte, ističem LBC i naši članovi mogu da ostvaruju i značajne benefite. U funkcionisanju naše admnistracije jako je važan segment funkcionasanja marketinga, osmišljavanja novih ideja i projekata koji u ovim teškim vremenima mogu privući sponzore, partnere i klijente. Želim reći da moramo svi u klubu imati jako proaktivnu ulogu", kazao je.

Izjave Vincenta Tana daju dodatnu snagu

O planovima u 2015. predsjednik FK Sarajevo kaže:

"Prioritetan zadatak je napraviti klub u pravom smislu riječi, uspostaviti efikasnu organizacionu strukturu koja će, bez obzira na personalna rješenja, osiguravati napredak. Osim toga, trebamo obezbijediti i određenu disperziju nadležnosti i ovlaštenja kako bi svako mogao dati svoj maksimum. No, to je očito zadatak za mene kao predsjednika UO. Želim istaći da ćemo u 2015. godini krenuti i sa reorganizacijom drugog dijela Omladinskog pogona, škole 'Asim Ferhatović Hase' kao naše najšire baze. Tu moramo stvoriti infastrukturne, kadrovske i druge osnove za referentan rad i razvoj. Naša ad hoc komisija koju je formirao Upravni odbor FK Sarajevo nakon tromjesečnog praćenja rada tog segmenta kluba uočila je mnoge slabosti, ali i dala određene prijedloge za poboljšanje. S tim se moramo pozabavati i taj dio dovesti na nivo, volim reći 'male Akademije'. Sve ovo ima osim sportskog i vaspitni karakter i svoju socijalnu funkciju propagiranja sporta kod najmlađih kategorija djece i omladine. Veoma je važno u tom organizacionom dijelu podići kvalitet rada trenera i na tome ćemo poraditi ubuduće".

Kusturica napominje da je jedan od ciljeva u 2015. godini da se završi prva faza izgradnje trening kampa, a to se, prema njegovim riječima, očekuje do septembra ove godine.

"Sve to uključuje polaganje infrastrukture za potrebe trening kampa, formiranje dva travnata i jednog plastičnog terena najvišeg kvaliteta sa UEFA certifikatom. Pred našim tehničkim direktorom Elvirom Kantardžićem, koji je kao projekt menadžer zadužen za koordinaciju i praćenje ovog projekta, očito je veoma ozbiljan zadatak. Naravno, imamo pravo da se nadamo i trofejima, uostalom to je sportska ambicija. Mi kao FK Sarajevo uvijek imamo obavezu da stremimo najvišim sportskim rezultatima. Međutim, radi se o jednom procesu koji ima svoje zakonomjernosti i to se mora tako shvatiti. Mi smo prešli jedan težak put od totalnog beznađa do kreiranja Statuta i pratećih akata kluba na novim principima upravljanja koji je omogućio da se projekat FK Sarajevo razvija ovako kako sada ide. Mislim da smo uradili i šire gledajući, jedan za državu jako koristan posao sa svim karakteristikama investiranja u BiH u cilju stabilizacije jednog kolektiva, zapošljavanja, perspektive i pokazali da se može ići i naprijed sa kvalitetnim projektom i ljudima koji su u stanju to realizovati", naveo je.

Predsjednik Bordo tima smatra da je investicija Vincenta Tana historijska kada je FK Sarajevo u pitanju.

"Posebnu snagu daju izjave Tana da on ima namjeru razmotriti mogućnosti daljeg investiranja u BiH i na nama ovdje je da ponudimo projekte. U tom kontekstu očekujem i puno razumijevanje organa novih vlasti nakon njhovog formiranja. Još jednom moram da istaknem svoju veliku zahvalnost Vincentu Tanu što nam je dao povjerenje i prepoznao projekat koji smo osmislili i odlučio da učestvuje u njemu. On nam je velika podrška, prati nas na dnevnoj osnovi, o svim važnim pitanjima se konsultujemo s njim i mislim da ćemo se zajedno i uz njegovu podršku na kraju svi radovati uspjesima našeg kluba. Na kraju želim da svim navijačima, fanovima, sponzorima, poslovnim partnerima i prijateljima svih nas u FK Sarajevo zaželim puno sreće i zadovoljstava u 2015. godini", zaključio je Kusturica.