Nogomet
8

Edin Višća: Kvalifikacije za Euro su nam bile dobra lekcija

Anadolija
Edin VIšća
Edin VIšća
Bh. reprezentativac i fudbaler turskog prvoligaša Basaksehira Edin Višća je rekao kako su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj, bile dobra lekcija za reprezentativce BiH.

Višća je govorio o uspjehu svog kluba Basaksehira u turskoj Spor Toto Super Ligi, neuspjehu Zmajeva u proteklim kvalifikacijama za Euro, kao i o plasmanu reprezentacije Turske na to takmičenje.Govoreći o kvalifikacijama, Višća je kazao kako su Zmajevi nakon plasmana u Brazil, opušteno ušli u kvalifikacijske utakmice za Euro.

“Mislili smo da će to samo od sebe doći i da će biti lakše. No, iz godine u godinu možemo vidjeti da sve reprezentacije igraju dobar fudbal, nema više slabih. Kiksali smo protiv Kipra i otišli smo u baraž. Mislim da su kvalifikacije bile dobra lekcija za nas. Imali smo dvije prijateljske utakmice na kojima su igrači pokazali da su svjesni grešaka u proteklim kvalifakcijama. I Švicarsku i Luksemburg smo odradili profesionalno, vratili smo samopouzdanje. Ja se nadam se da ćemo ponovo ići na Mundijal”, rekao je Višća.

Osvrnuvši se na trenutno stanje na tabeli u turskoj ligi, Višća je rekao kako je njegov klub uspio zadržati četvrtu poziciju na tabeli, kao i prošle godine.

“Možda je to prošle godine bilo iznenađenje ali zaista mislim da smo zaslužili to mjesto. Izborili smo Evropu. Ove godine smo pokušali da budemo možda i za poziciju bolji. Nakon 29 utakmica odigranih mislim da smo mogli imati deset bodova više i biti možda treći”, kazao je Višća.

Fudbal je takav, ne pobjeđuje uvijek najbolji, dodao je 26-godišnji fudbaler, te kazao kako pored klubova poput Besiktasa, Fenerbahcea, Galatasaraya, Trabzonspora i Bursaspora, treba biti zadovoljan četvrtim mjestom.

“Do kraja ima još pet utakmica, pokušat ćemo doći na treću poziciju. No kao što sam rekao, uspjeh je ponoviti prošlu sezonu”, smatra Višća.

Na pitanje ko bi mogao biti prvak Turske ove sezone, Višća je rekao kako očekuje da će to biti Besiktas.

“Imali su isti broj bodova kao i Fenerbahce, koji je kasnije izgubio nekoliko utakmica. Mislim da Beskitas ove godine igra najbolje i zaslužuje da bude prvak”, rekao je Višća.

Upitan da prokomentariše i ovogodšnji plasman reprezentacije Turske na EURO u Francuskoj, Višća je rekao kako je očigledno da turska reprezentacija iz utakmice u utakmicu napreduje.

“Plasirali su se na EURO. Kao što su oni za nas navijali u Brazilu, tako ćemo i mi za njih u Francuskoj. Moj kolega iz kluba Volkan Babacan je prvi golman turske reprezentacije i drago mi je zbog njega. Želim im svu sreću i navijat ćemo za njih. Turska je sve bolja i bolja. Iako imaju tešku grupu iskreno se nadam da će proći i otići što dalje”, rekao je reprezentativac BiH Edin Višća.