Nogomet
317

Edin Višća igra u životnoj formi

Piše: Edin Isanović
Edin Višća igra sjajno ove sezone za Istanbul Basaksehir i sigurno je najbolji nogometaš ovog kluba. Proteklog vikenda po osmi put u ovoj sezoni našao se u timu kola po izboru jednog od najčitanijih portala u Turskoj - Fanatik. Njegov tim se nalazi na četvrtom mjestu Superlige Turske, iza Galatasaraya, Fenerbahcea i Bešiktaša.

Višća je postigao ukupno 7 pogodaka u 32 meča odigrana u ovoj sezoni. No, krilni napadač Istanbula i bh. reprezentacije često asistira i pokreće ekipu. Vrlo je važna karika u klubu koji je na dobrom putu da osigura evropske utakmice.

Ovaj nogometaš je svoju karijeru počeo graditi u Budućnosti iz Banovića. Nakon toga je preselio na Grbavicu, gdje je sa dosta uspjeha nosio dres Željezničara. Njegove partije nisu ostale nezapažene pa je 2011. godine potpisao za Istanbul Basaksehir.

Iako je jednu sezonu proveo u drugoj ligi, nije puno očajavao. Trudio se maksimalno na svakom treningu, svakoj utakmici.

"Imao sam nekoliko ponuda za promjenu sredine na pauzi, ali sam bio vezan ugovorom za klub. Oni su sve odbili, nisu dopustili da odem. Nije mi žao, nadam se da će se to pokazati kao ispravan potez", rekao je u jednom od intervjua za naš portal Edin Višća 2013. godine.

Za njega je dres državnog tima uvijek bio svetinja.

"Ja sam ponosan što sam dio reprezentativne priče", naglašavao je često Višća koji je kod Sušića dobivao solidnu minutažu.

Kažu da su za uspjeh potrebne tri stvari: talenat, stručni rad i odgovarajući uslovi. Višća se kroz karijeru probijao talentom i upornošću. Za njegovo ime nikada se nije vezalo ništa nesportsko. Odlikuju ga brzina i dobar šut. Velika je enigma za suparničke odbrane u Turskoj.

I dok većina bh. reprezentativaca ne igra u svojim klubovima i pali su u drugi plan, Višća pruža sjajne partije. Vjerovatno igra u životnoj formi, premda se njegov vrhunac tek očekuje.

Upravo njegove igre mogu bar malo vratiti osmijeh na lice selektoru Mehmedu Baždareviću pred junski okršaj sa Izraelom.