O Cityju, reprezentaciji, Ibrakoviću...
0

Edin Džeko: Svaki novi dan je novo dokazivanje

Piše: Edin Isanović
Rad je temelj uspjeha (Foto: www.edindzeko.ba)
Rad je temelj uspjeha (Foto: www.edindzeko.ba)
Najskuplji nogometaš BiH Edin Džeko potpuno se etablirao u Engleskoj. Manchester City je definitivno znao koga kupuje. Otočki mediji opisuju ga kao nogometaša sa vrhunskom kontrolom lopte, snažne konstitucije i izuzetne tehnike. Naglašavaju da je opasnost za sve golmane.

Napadač našeg državnog tima je u intervjuu za Sarajevo-x.com govorio o projektu koji je maksimalno podržao - knjizi "Moderni napadački nogomet", autora Abdulaha Ibrakovića. Napomenuo je kako će Građani, nakon eliminacije iz elitnog klupskog takmičenja, sve karte staviti na Premiership, jer žele dotaći vrh. Govorio je i o reprezentativnoj stvarnosti.

Koliko će, prema Vašem mišljenju, knjiga Abdulaha Ibrakovića "Moderni napadački nogomet" značiti za trenere u BiH?

Ekipe koje gaje napadački stil nogometa po običaju igraju najatraktivnije. Drago mi je što je Abdulah Ibraković obradio tu temu. Uvjeren sam da će pomenuto štivo poslužiti trenerima u našoj zemlji da se dodatno educiraju. Autor je objasnio šta sve treba imati jedan kompletan napadač i koliko je to važno za ekipu.

Želite reći da će bar donekle približiti sliku vrhunskog napadača budućnosti?

Svakako! Gospodin Ibraković je korak ispred svog vremena i očito je dobro upućen u tajne velikih trenera. Na izabranoj i opisanoj temi pozavidjeli bi mu mnogi svjetski stratezi. Zaista je tako.

Koliko će knjiga pomoći nogometašima, naročito iz BiH, da napreduju u karijeri?

Puno. Nadam se da će se mnogi prepoznati i da će iskoristiti objavljeno kako bi se pokušali isprofilirati kao vrhunski napadači. Međutim, najbitniji od svega je rad i samo rad, on je temelj uspjeha. Abdulah je naveo činjenice kako treba izgledati jedan moderan nogometaš u napadu i koliko on znači ekipi. No, važno je to primijeniti u praksi, a svaki dan je novo dokazivanje.

Od početka ste podržali ovaj projekt. Zašto?

Abdulah Ibraković je dokazani trener i čovjek, a opisuje stvari kroz koje sam ja već prošao. Ima moju podršku, jer mislim da radi veliku stvar, kako za sebe, tako i za mnoge trenere kojima će njegova knjiga pomoći. Također, pomoći će i budućim generacijama.

Za svaku pohvalu je potez da se na promociji knjige na aukciju stavi dres sa Vašim imenom te da se sav prihod iskoristi za liječenje oboljele djece u BiH. Hoće li i u budućnosti biti ovakvih akcija?

Preko svog zvaničnog portala www.edindzeko.ba već sam organizovao nagradnu igru u kojoj ću pokloniti dres Manchester Cityja sa svojim potpisom. Uz to, ambasador sam UNICEF-a i saradnja sa djecom je jedan od mojih prioriteta u životu. Na to sam izuzetno ponosan. Naravno da će u budućnosti biti novih projekata. O tome ću javnost informisati putem portala.

Vratimo se sada Manchester Cityju. Jeste li se adaptirali u Engleskoj?

Ispočetka je bilo teško, ali sada je mnogo bolje. Navikao sam se na život na Otoku i ne žalim se.

Može li Vaš klub ove sezone do naslova prvaka?

Trudit ćemo se da osvojimo Premiership, pogotovo sada kada smo ispali iz Lige prvaka. Naš cilj su trofeji i trenutno smo u dobroj poziciji. Želimo nastaviti koračati stazama uspjeha. Do kraja sezone je mnogo utakmica i svašta se može desiti, ali sam uvjeren da imamo kvalitet i snagu da na kraju budemo prvi. Bit će teško, jer je u Engleskoj naporan ritam. No, nemamo više pravo na krivi korak.

Za nepunu godinu dana, koliko ste na Otoku, koji Vam je gostujući teren ostao u sjećanju kao teren s najžešćim pritiskom domaćina i zašto?

U Engleskoj je svejedno gdje igrate, pritisak je uvijek isti. Ne bih posebno isticao nijedan teren.

Reprezentacija BiH nije uspjela izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. Kako danas gledate na dvoboje baraža sa Portugalom?

Oni su bili favoriti i prije utakmica.Zasluženo su prošli dalje. Mi smo imali veliku želju. Nažalost, nismo uspjeli doći do konačnog cilja. Nadam se da ćemo imati više sreće u narednim utakmicama.

Očekivanja od kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje počinju u septembru 2012?

Imamo dosta laganu grupu, sve je do nas. Ne smijemo se opustiti i reći – 'Sigurno smo u Brazilu'. U svakoj utakmici će biti teško, a pogotovo u okršajima protiv Grka. Oni su ipak favoriti. Naposljetku, nadam se da ćemo u ovim kvalifikacijama uspjeti dosegnuti veliko takmičenje.